În viitorul apropiat

Concurs Producătorii de lapte nu vor mai fi bătaia de joc a procesatorilor

284
Producătorii de lapte nu vor mai fi bătaia de joc a procesatorilor - ac58c7a8b42bd45e5be4fc3b28d5eba6.jpg

Articole de la același autor

Relațiile dintre producătorii de lapte și procesatorii din Uniunea Europeană vor fi puse, în viitorul apropiat, pe baze contractuale, transparente. Grupul de experți înființat în octombrie anul trecut, ca răspuns la criza care a afectat sectorul produselor lactate, și-a finalizat raportul. Documentul de 50 de pagini, cuprinde șapte recomandări adresate Comisiei Europene.
Experții propun ca în relațiile dintre producătorii și prelucrătorii de lapte să se încurajeze utilizarea contractelor formale scrise, încheiate în avans, pentru livrările de lapte crud. Acestea trebuie să precizeze prețul, cantitatea, calendarul și durata livrărilor. UE ar urma să adopte o orientare sau o directivă în acest sens, căreia statele membre să-i confere un caracter obligatoriu.
O altă recomandare are în vedere puterea de negociere colectivă a producătorilor de lapte. Organizațiile fermierilor vor avea posibilitatea legală de a negocia în mod colectiv clauzele contractelor încheiate cu fabricile de produse lactate, inclusiv prețurile.
Pentru a se asigura transparența în lanțul de aprovizionare cu produse lactate, raportul recomandă perfecționarea instrumentului european de monitorizare a prețurilor alimentelor și să se analizeze posibilitatea ca EUROSTAT și institutele naționale de statistică să furnizeze mai multe informații (precum cele referitoare la cantitățile de produse lactate).
În ideea reducerii volatilității prețurilor, se propune utilizarea instrumentelor de piață, inclusiv posibilitatea de a recurge la tranzacționarea contractelor la termen, la bursă.
Pe de altă parte, vor fi impuse standarde la comercializare și indicarea originii pe etichete. Comisia Europeană urmează să analizeze diferitele opțiuni de indicare pe etichete a locului de proveniență agricolă a produselor lactate. Va fi prevăzută o etichetă diferită pentru produsele lactate de imitație.
Dacian Cioloș, comisarul european pentru agricultură și dezvoltare rurală, a precizat că va studia raportul pentru a putea prezenta propuneri legislative înainte de sfârșitul acestui an.
În prezent, în România, laptele este comercializat în hipermarket-uri la un preț de patru, cinci și chiar opt ori mai mare decât prețul de achiziție de la fermieri.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.8388 secunde