S-a-necat recolta!

Producția agricolă este la jumătate din estimări

2686
Producția agricolă este la jumătate din estimări - 850c780578b818202fdb7e8840b479a1.jpg
Părea să fie un an agricol excepțional. În 2009, seceta a făcut ravagii în agricultură, așa că ploile susținute de la începutul acestei veri n-aveau cum să nu-i bucure pe fermierii constănțeni. Două luni și 450 litri de precipitații pe metru pătrat mai târziu, rezultatul este de-a dreptul dramatic - recoltele sunt la 50 -60% din estimările inițiale.

"Căldura din ultima săptămână nu mai ajută pe nimeni. Răul a fost făcut deja. S-a finalizat recoltatul pe 87% din suprafața cultivată cu grâu, iar lucrările se vor încheia în această săptămână. În prezent, avem o producție medie de 2,7 tone/ha, mult mai puțin față de estimările inițiale, de 3,7 tone/ha. Din punct de vedere calitativ, majoritatea grâului recoltat este furajer", spune Paraschiva Bobe, directorul Direcției Agricole și pentru Dezvoltare Rurală (DADR) Constanța.
Situația este similară și în cazul celorlalte recolte. Astfel, la orz, pe 99% din suprafața cultivată, producția medie este de 2,8 tone/ha, față de 4.000 tone/ha, cât era estimarea inițială. La orzoaica de toamnă, tot pe 99% din suprafață, media este de 2,8 tone/ha, de la o prognoză de 2,8 tone/ha. La rapiță, producția este la 50% din estimări - 1,2 tone/ha, față de 2,1 tone/ha, pe 99% din suprafață.
"În cazul acestor culturi, recolta s-a încheiat. Diferența de 1% reprezintă suprafețele calamitate, de pe care nu se mai poate obține nimic", explică directorul DADR Constanța.
Alte culturi a căror recoltă se apropie cu pași repezi de final sunt orzoaica de primăvară (80% - 1,1 tone/ha, față de 2.800 tone/ha), ovăzul (80% - 1,7 tone/ha, față de 2,2 tone/ha) și muștarul (82% - 0,9 tone/ha, față de 1,5 tone/ha, estimarea de la începutul campaniei de recoltare).
Între timp, prețul grâului a atins cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani, după ce piața a reacționat la decizia Rusiei de a interzice exporturile de cereale, începând cu data de 15 august, din cauza daunelor provocate de secetă.
La bursa din Chicago, prețul grâului este cuprins acum între 243 și 254 dolari/tonă, un preț aproape dublu față de cel înregistrat la începutul lunii iunie.
În portul Constanța, prețul grâului furajer este de circa 143 euro/tonă, în timp ce grâul panificabil se vinde cu 158 euro/tonă, un preț care se apropie de așteptările fermierilor constănțeni, care așteaptă să vândă grâul de panificație cu 700 lei/tona.
Desigur, doar fermierii care au avut cum să-și depoziteze grâul vor beneficia de creșterea prețurilor. Majoritatea fermierilor mici au fost nevoiți să vândă la preț mai mic, direct de pe câmp. Cu toate acestea, creșterile de preț au venit târziu, cam la jumătatea recoltei, datorită crizei din Rusia.
v v v
În Europa, acțiunile unor importanți producători de bere s-au depreciat, din cauza faptului că prețul orzului a crescut odată cu cel al grâului. Acțiunile Carlsberg s-au depreciat cu 4%, cele ale Heineken cu 3,6%, în timp acțiunile SABMiller au pierdut 1,8 procente. Nici producătorii alimentari nu au scăpat - titlurile Nestle, Danone și Unilver au scăzut cu procente cuprinse între 0,9 și 1,6%.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4933 secunde