Producția de grâu a României ar putea scădea din cauza secetei prelungite

140
Producția de grâu a României ar putea scădea din cauza secetei prelungite - grau-1589806234.jpg

Articole recomandate

Producția de grâu a României va înregistra o scădere semnificativă în acest an, din cauza secetei prelungite, scrie Agerpres, citat de Digi24. Cu toate acestea, România va avea un surplus suficient pentru a putea participa la licitațiile internaționale organizate de Egipt, cel mai mare importator mondial de grâu.


România, al doilea exportator de grâu din Uniunea Europeană, este un important furnizor de cereale în zona Orientului Mijlociu, alături de Franța și Rusia, iar Egiptul este cel mai important cumpărător pentru grâul românesc.


Fermierii și traderii consultați de Reuters se așteaptă ca în acest an România să recolteze o cantitate de grâu cuprinsă între 5 și 7,4 milioane tone, după ce anul trecut a înregistrat o recoltă record de aproape 10 milioane de tone de pe o suprafață de 2,1 milioane hectare.


Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a declarat, sâmbătă, că din primele evaluări există aproape un milion de hectare de culturi afectate de secetă în România, iar unii fermieri se gândesc să reînsămânțeze pentru a-și diminua pierderile. "Din păcate, din cele 2,9 milioane de hectare care au fost însămânțate în toamnă cu grâu, secară, cereale și rapiță, până acum, din datele parțiale pe care le avem, se pare că aproape un milion de hectare sunt afectate într-o anumită măsură, de peste 50% grad de afectare", a precizat Oros.


Seceta pedologică moderată, puternică și extremă se semnalează la cultura grâului de toamnă, în diferite grade de intensitate, în Moldova, Dobrogea, Muntenia, Banat, Crișana, Transilvania și cea mai mare parte a Olteniei, conform prognozei agrometeorologice din perioada 16 - 22 mai, publicată de Administrația Națională de Meteorologie (ANM).


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.3182 secunde