Profitul industriei ușoare, "sfâșiat" de majorarea TVA
Articole de la același autor
Industria ușoară autohtonă nu este străină de criză, ajungând într-un punct critic încă de acum cinci ani, când economia era în creștere. De atunci, segmentul de textile, pielărie și încălțăminte a scăzut în continuu.
"Măsurile de austeritate se adaugă crizei noastre prelungite, care a început în 2005. Ne așteptăm la o scădere a producției și, din păcate, la o diminuare a exporturilor. Anul trecut am exportat 80% din producție. În 2010, sperăm să nu coborâm sub 75%", a declarat, pentru Cuget Liber, Aureliențu Popescu, președintele Federației Patronale a Industriei Ușoare (FEPAIUS), organizatorul Confintex.
Potrivit datelor Ministerului Economiei, exporturile industriei ușoare au fost de 1,014 miliarde euro, în primele patru luni din 2010, în scădere cu 1,9% față de perioada similară din 2009. În același timp, numărul salariaților a scăzut dramatic, de la 263.000 la 218.000, pe fondul închiderii unui număr mare de fabrici și al restructurărilor. Producția industrială s-a diminuat cu 4,5%, de la 5,42 la 5,18 miliarde lei.
"În astfel de condiții, textiliștii nu își permit să crească prețurile. Statisticile arată că 56% dintre români nu își cumpără haine și încălțăminte doar dacă au nevoie urgentă, nicidecum pentru a fi în pas cu moda, ceea ce ne dă un sentiment destul de apăsător. Afară este altfel – oamenii vor să se îmbrace frumos, elegant", spune Aureliențu Popescu.
Consiliul Concurenței, atacat de textiliști
Și speculațiile "profesioniste" rămân o mare problemă a textiliștilor, care acuză Consiliul Concurenței că nu își face treaba așa cum ar fi cazul.
"Fel de fel de președinți de patronate ies în presă și spun că prețurile vor crește cu 8 – 10%, fără a avea vreun argument solid și fără a face un calcul economic. Vorbim de o taxă pe valoare adăugată, de un decont, care nu poate fi mai mare de 24%. Nu au de ce să majoreze prețurile cu mai mult de 5%. Astfel de declarații produc panică în piață și toată lumea se grăbește să majoreze prețurile, adâncind inflația. Este o piață liberă, e imposibil ca zece producători de pâine să majoreze de mâine prețurile, cu 10%. Consiliul Concurenței trebuie să intervină, pentru a-i opri pe acești speculatori", spune președintele FEPAIUS.
Mulți agenți economici profită de creșterea TVA și majorează exagerat prețurile. Se întâmplă pe piața utilităților și a carburanților, unde prețurile au urcat indiferent de contextul economic, ducând la o situație anormală – pe timp de criză, inflația a crescut, deși consumul s-a redus.
Program de vară la Confintex
Târgul Confintex se desfășoară în perioada 30 iunie – 10 iulie, la pavilionul expozițional din Constanța. Participă 100 de firme din toată țara, care expun pe o suprafață de 2.500 metri pătrați. Programul de vizitare a târgului este între orele 12 și 22.