Programul "Electric UP 2" 2024. Care sunt condițiile de finanțare și suma pe care o pot primi firmele

404
Programul
Ministerul Energiei pregătește o nouă ediție a programului ”Electric UP”, prin care firmele pot obține bani pentru instalarea de panouri fotovoltaice sau stații de încărcare vehicule electrice. Este vorba despre Electric UP 2, destinat IMM-urilor, în special celor din domeniul HoReCa.


Sunt noi condiții de finanțare, comparativ cu prima ediție a programului. Proiectul este în consultare publică până în 12 februarie.
Programul Electric UP 2 oferă finanţarea întreprinderilor mici și mijlocii și domeniului HORECA pentru: instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice
pentru producerea de energie electrică cu o putere instalată cuprinsă între 27 kWp și 150 kWp necesară consumului propriu;
instalarea staţiilor de reîncărcare de minimum 22 kW pentru vehicule electrice şi electrice hibrid plug-in pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi;
instalarea unui sistem alternativ de încălzire/răcire pentru creșterea gradului de utilizare a energiei produse din surse regenerabile în încălzire și răcire.


Comparativ, prin Electric UP 1, se finanțau panouri fotovoltaice cu putere de până la 100 kWp. Nu era inclus și sistemul alternative de încălzire/răcire.


Electric UP 2. Valoarea finanțării


Fiecare beneficiar poate primi până la 150.000 de euro, adică sprijin financiar de până la 75% din valoarea cheltuielilor eligibile. Restul de 25% va fi suportat de beneficiar.
Anterior, valoarea maximă a finanțării era de 100.000 de euro.
La solicitarea beneficiarului, se poate acorda avans de 30% din totalul cheltuielilor eligibile aprobate.
Avansul de până la 30% din totalul cheltuielilor eligibile se va acorda beneficiarului în urma prezentării unui instrument de garantare emis în condiţiile legii de o societate bancară sau de o societate de asigurări.
Electric UP 2. Ce trebuie să conțină proiectul
Proiectul de investiţii supus cererii de finanţare trebuie să conţină
un sistem de panouri fotovoltaice cu o putere instalată de minimum 27 kWp necesară asigurării consumului propriu, celelalte echipamente instalate, respectiv o staţie de reîncărcare de minimum 22 kW pentru vehicule electrice şi electrice hibrid plug-in, un sistem alternativ de încălzire/răcire.


Sumele decontate vor fi direct proporționale cu puterea instalată.


Bugetul pentru Electric UP, ciclul 2 de finanțare este de minim 450 milioane lei.


Electric UP. Câți români au primit finanțare până acum


În Programul Electric UP 1, din totalul de 2536 solicitanți au fost declarați eligibili 1839. Au fost implementate/decontate 1525 de proiecte cu o valoare totală de 479.804.000 lei.


Se propune modificarea termenului de implementare a programului de finanțare până în anul 2032, cu inlcuderea ciclului 2 și 3 de finanțare.
Obiectivul programului reprezintă atenuarea impactului negativ al creșterii prețurilor la energie asupra activității operatorilor economici.
Se menționează necesitatea şi oportunitatea dezvoltării sectorului energiei din surse regenerabile şi creşterea eficienţei energetice, dezvoltării infrastructurii pentru vehiculele de transport rutier nepoluante din punct de vedere energetic.
Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.8769 secunde