Programul "Rabla" pentru tractoare rămâne inaccesibil micilor fermieri

1194
Programul
Programul "Rabla" pentru tractoare a început de vineri, 19 martie, cu o zi mai devreme decât termenul stabilit, suma totală alocată pentru 2010 fiind de 100 milioane de lei. Fermierii constănțeni consideră drept atractivă prima de casare în valoare de 17.000 lei (aproximativ 4.150 de euro), însă reclamă birocrația din sector. Totuși, programul rămâne inaccesibil micilor agricultori.
Pentru a beneficia de "Rabla" pentru tractoare, fiecare deținător de tractor mai vechi de zece ani trebuie să se adreseze în primul rând unui producător sau distribuitor validat de Administrația Fondului pentru Mediu (AFM). Pe lista publicată pe site-ul AFM nu apare niciun distribuitor de utilaje agricole din Constanța, așa că fermierii din județ vor trebui să contacteze firme din Giurgiu sau București.
"La tractoare este puțin mai complicat pentru că nu se cumulează mai multe prime de casare ca în cazul autovehiculelor. Prețul unui tractor este mai mare, dar sunt producători care au venit cu oferte mai ieftine. Dacă vor fi unele probleme, programul destinat utilajelor agricole ar putea fi modificat în timpul derulării", a explicat, la sfârșitul săptămânii trecute, Laszlo Borbely, ministrul Mediului.
Cuantumul primei de casare, de 17.000 lei, nu trebuie să depășească 50% din prețul de achiziție al tractorului nou, pentru persoana fizică, respectiv 40% pentru persoanele juridice. Situația nu se poate regăsi în realitate, din moment ce prețul tractoarelor pornește de la 20.000 - 30.000 de euro.
Cu toate acestea, producătorii agricoli din Constanța consideră prima de casare atractivă pentru sector. "Prima este destul de bună, sigur se putea și mai mult. Însă este o soluție viabilă și o alternativă mai profitabilă comparativ cu situația în care dai utilajul agricol la fier vechi. O să mă interesez să văd cum pot scăpa de tractoarele mai vechi", a declarat, pentru ziarul "Cuget Liber", Constantin Bok, fermier din comuna Vulturu, județul Constanța.
"Valoarea primei este acceptabilă, în felul acesta îți poți strânge o sumă frumușică pentru a cumpăra un tractor nou", a precizat și Gheorghe Mincă, agricultor din Cobadin.
Pentru utilajele mai performante și din import, prima de casare este un câștig neînsemnat, mai ales pentru micii fermieri. "Dacă vrei să cumperi un utilaj agricol de la firmele de top din străinătate și cu o capacitate de 250 - 280 de cai putere, cu semănătoare, disc, plătești chiar și 150.000 de euro. În România sunt sute de mii de tractoare vechi, unele sunt de 40 de ani și chiar mai vechi pe care oamenii încă le mai folosesc. Costul pentru un tractor este destul de mare, dacă lucrezi 100 de hec-tare sau mai puțin", a afirmat Iancu Toma, agricultor constănțean.
În plus, pentru persoanele juridice, realizarea dosarului este un adevărat chin. "Pierzi prea mult timp pentru a face dosarul de accesare a programului Rabla pentru tractoare. Chiar am vorbit săptămâna trecută despre posibilitatea să intrăm în program, însă este destul de multă hârțogăraie", a mai spus un reprezentant al unei firme din sectorul agricol din Chirnogeni.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.5529 secunde