Proiect pentru acordarea de ajutoare agricultorilor afectați de secetă

254
Proiect pentru acordarea de ajutoare agricultorilor afectați de secetă - seceta-1344260915.jpg
MADR ar putea acorda ajutoare de stat pentru compensarea pierderilor de venit ale producătorilor agricoli cauzate de seceta din toamna lui 2011 și primăvara lui 2012, valoarea fiind estimată la 80% din pierdere, potrivit unei propuneri venite ieri din partea Ministerului Agriculturii.

Proiectul are ca scop compensarea pierderilor de venit ale producătorilor agricoli cauzate de secetă, prin acordarea unui ajutor de stat. Sprijinul se adresează întreprinderilor mici și mijlocii din sectorul vegetal a căror producție a fost afectată de secetă cu mai mult de 30 % din media producției anuale pe exploatație.

"Seceta manifestată în toamna anului 2011 și primăvara anului 2012 a cauzat afectarea unor suprafețe arabile. (…) În luna iunie 2012, odată cu instalarea temperaturilor ridicate, rezerva de apă din sol s-a diminuat atât pe baza consumului de apă al plantelor cât și a persistenței temperaturilor ridicate atât la nivelul solului cât și în atmosferă. Pe măsura creșterii consumului de apă al plantelor, corelat cu seceta atmosferică și pedologică, starea de vegetație a culturilor agricole s-a depreciat ducând, în unele zone ale țării, la uscarea definitivă a plantelor. Această stare de fapt duce la scăderea producțiilor obținute și implicit la scăderea veniturilor producătorilor agricoli, pierderile financiare estimate fiind de la 30% până la 100 %, în funcție de gradul de afectare al culturilor", se arată în nota de fundamentare a proiectului de hotărâre pentru aprobarea normelor metodologice privind modul de acordare a ajutorului de stat în agricultură în vederea compensării producătorilor agricoli din sectorul vegetal afectați de secetă.

Valoarea ajutorului se ridică la 80% din pierderea de venit. Autoritatea competentă responsabilă cu administrarea schemei de ajutor de stat va fi Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2854 secunde