Doliu în transporturile navale

Proiectantul șef al canalelor navigabile din România a încetat din viață

326
2
Proiectantul șef al canalelor navigabile din România a încetat din viață - proiectantulavadaneichiriac5-1410194715.jpg

Articole de la același autor

Ieri, Compania Națională Administrația Canalelor Navigabile ne-a dat o veste tristă. Inginerul Chiriac Avădanei, șeful de proiect al canalelor Dunăre - Marea Neagră, Poarta Albă - Midia Năvodari și Dunăre - București, a plecat pe drumul fără întoarcere al Veșniciei.

Ultima sa prezență la o manifestare publică a fost pe 15 mai 2014, la sărbătorirea a 30 de ani de la intrarea în exploatare a Canalului Dunăre - Marea Neagră, cea mai mare lucrare hidrotehnică din Europa secolului XX. Cu acel prilej, Avădanei a ținut următorul discurs:

"Proiectarea canalului a început pe 9 iulie 1973, când mi s-a încredințat sarcina să mă ocup de această lucrare. Am început proiectarea cu 182 ingineri și tehnicieni ai Institutului de Proiectări Auto, Navale și Aeriene, iar după doi ani de zile am ajuns la 215 ingineri și tehnicieni, Până la final au fost elaborate 33.000 de proiecte și volume pentru realizarea lucrărilor. Am participat la execuția lucrărilor până pe 26 mai 1984, când s-a deschis navigația. Gradul de mecanizare a lucrărilor a fost foarte ridicat pentru acele timpuri, de 98%. Pe un tronson, până la Basarabi au lucrat militarii, iar pe celelalte tronsoane, numai formațiuni civile, organizate în patru șantiere. Au fost excavate 301 milioane metri cubi de pământ și rocă, din care 294 milioane metri cubi reprezentau excavațiile pentru canalul propriu-zis și 7 milioane metri cubi, cele pentru rampele de acces și lucrările adiacente. Din 1986, ne-am ocupat de execuția unui canal care să lege capitala țării cu Dunărea. Finalizarea lui este, acum, în sarcina Administrației Canalelor Navigabile."

Inginerul Chiriac Avădanei a intrat în istoria României prin contribuția excepțională la împlinirea unui vis național. Dumnezeu să-l odihnească în pace! 

Comentează știrea

ath
9 septembrie 2014
La groapa comuna

Cand a murit muma lui Bercea Mondialu' ,presa din Romania a consacrat spatii lagi evenimentului.Ziarele neobolsevice ne relateaza pe larg despe suferintele indurate de muma lui Becali,talhar aflat in puscarie.Despe Chiriac Avadanei citim doar cateva fraze.Pentru cei care nu l-au cunoscut sau care nu au auzit de Chiriac Avadanei,uitati-va bine la poza lui.Chiriac Avadanei va intra in istoria constructiilor din Romania alaturi de Anghel Saligny.Nu ne meritam aceasta frumoasa tara."Omuletii verzi" sunt la datorie.Ramas bun,Patriarhule ! Sa nu-ti faci griji. Vei ajunge acolo unde ti-e locul.Dumnezeu sa te odihnesca !

Navodari - Cabinet Primar
9 septembrie 2014
Canalul Dunare -Marea Neagra

E unul din obiectivele bune si necesare facute de Ceausescu e adevarat cu mult sacrificiu ! Cceace ne revolta sunt restrictiile comuniste privind circulatia pe canal si multe alte restrictii in zana perimetrala ca canalului ! Pe Bosfor circula deodata nave de 100 de mii tone Detrowit si salupe civile personale , sunt locuinte chiar pe malul canalului la turci in timp ce la noi desi trece o barja la 2 saptamani canalul nu e deschis ambarcatiunilor de agrement !

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4442 secunde