Rata șomajului din România a crescut pentru a 20-a lună la rând

1466
Rata șomajului din România a crescut pentru a 20-a lună la rând - 8a69b9601f4e96f380382822d6c3a325.jpg
Chiar dacă rămâne sub media europeană, șomajul din România continuă să crească îngrijorător. În Uniunea Europeană și SUA, șomajul a rămas constant în ultimele luni.
Astfel, în luna februarie 2010, rata șomajului din România s-a situat la nivelul de 8,3%, în creștere față de luna precedentă cu 0,2% și cu 3% mai mult decât în februarie 2009. La nivel european, rata șomajului a fost în ianuarie 2010 la același nivel ca în ultima lună a anului trecut. Și în SUA, rata șomajului a rămas aceeași în februarie 2010, comparativ cu ianuarie 2010 (9,7%).
"Rata de creștere lunară a șomajului s-a menținut aproximativ constantă din ianuarie 2009 și până în prezent, ceea ce este îngrijorător pentru noi. Cu un șomaj fără perspective de stagnare în viitorul apropiat și lipsa siguranței locurilor de muncă, nici creditarea și nici consumul nu au cum să se relanseze, oricât ar încerca Banca Națională să le stimuleze, inclusiv prin reducerea dobânzii de politică monetară", a declarat Victor Safta, directorul sucursalei din România a X-Trade Brothers.
Potrivit brokerului, statul ar trebui să stimuleze sectorul privat în mod real și ar trebui să atragă investițiile străine pentru a opri scăderea economică și creșterea șomajului. Totuși, în acest moment, acest lucru nu se întâmplă și, mai mult, exporturile sunt extrem de afectate de volatilitatea monedei naționale. "Aprecierea recentă a leului a lovit puternic exportatorii. Întrucât nu s-a datorat performanțelor economice naționale, aprecierea este periculoasă pentru moneda națională, în sensul unei volatilități crescute, fiind oricând posibilă o evoluție rapidă în sens invers", a precizat Victor Safta.
În plus, actualul guvern ar trebui mai întâi să fie preocupat de creșterea veniturilor și nu de scăderea cheltuielilor. "Majoritatea măsurilor anticriză aplicate în România s-au axat pe cheltuieli, scăderea cheltuielilor statului, prin disponibilizări, și creșterea cheltuielilor companiilor, prin diferite modificări ale regimului fiscal. Pentru o redresare economică stabilă, atenția trebuie îndreptată asupra creșterii veniturilor. Sectorul privat existent trebuie susținut mai mult ca oricând, trebuie stimulate noi investiții în industrie, iar moneda națională trebuie să reflecte pe cât posibil realitatea economică", a mai spus directorul X-Trade Brothers.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3763 secunde