Războiul de zece ani al companiei Oil Terminal, pentru majorarea capitalului social

1375
2
Războiul de zece ani al companiei Oil Terminal, pentru majorarea capitalului social - fondrazboiuldezeceanialcompaniei-1645124004.jpg

Articole de la același autor

Acționarii companiei Oil Terminal din portul Constanța sunt chemați să ia o decizie crucială pentru viitorul acesteia. Pe data de 21 martie 2022 se vor reuni pentru a aproba majorarea capitalului social, prin emiterea unui număr maxim de 3.829.108.430 de acțiuni noi, cu valoarea nominală de 0,10 lei pe acțiune. 59,62% din totalul acțiunilor emise (respectiv 2.283.000.282 acțiuni) vor fi subscrise prin aport în natură, iar diferența de 40,38% (1.546.108.148 acțiuni), prin aport în numerar.

Aportul în natură constă în două terenuri, pe care administrația Mazăre încercase să pună mâna. Este vorba de un teren de 254.261,325 mp și altul de 129.334,70 mp, ambele situate pe strada Caraiman, pe ele aflându-se vechile depozite de hidrocarburi, în prezent dezafectate.



Procese în lanț


Oil Terminal se luptă de un deceniu să își majoreze capitalul social. Nu este un moft al conducerii societății sau al acționarului majoritar – statul român. Compania este obligată de HG nr. 834/1991 să facă acest lucru.

În 2016, după vreo patru ani de procese cu administrația Mazăre, compania Oil Terminal, în numele acționarului majoritar, statul român, a reușit să obțină certificatele de atestare a dreptului de proprietate asupra celor două terenuri, care urmau să intre în structura capitalului său social. Decizia de majorare a capitalului social luată de adunarea generală a acționarilor în octombrie 2016 s-a lovit de împotrivirea acționarilor minoritari semnificativi, care s-au folosit de toate pârghiile juridice și chichițele avocățești pentru a bloca punerea ei în aplicare.



Adevărata miză


Au trecut șase ani de procese, pe care contestatarii le-au pierdut rând pe rând. Acum, drumul spre îndeplinirea obligației legale de majorare a capitalului este deschis. La această dată, structura acționariatului companiei Oil Terminal este următoarea:

- statul român, prin Ministerul Energiei, deține pachetul majoritar de acțiuni, respectiv 59,6222% din total;

- acționarul Valentin Sebastian Dumitrescu - 16,7346%

- alți acționari - 23,6431%.

Această structură poate fi păstrată în urma majorării de capital doar dacă acționarii minoritari vor subscrie pentru cele 1.546.108.148 de acțiuni ce vor fi emise cu aport în numerar. În cazul în care nu o vor face, statul va ajunge să dețină 91,7927% din acțiunile companiei. Proporțional se vor modifica cotele de venit obținute de acționari din dividendele repartizate la final de an.

În fapt, aceasta este miza bătăliei duse de-a lungul anilor de acționarii minoritari, care preferă să piardă bani cu numeroasele procese lungi și costisitoare decât să investească în acțiunile companiei Oil Terminal, să o ajute să se capitalizeze, asigurându-i astfel mai multe resurse pentru investițiile în retehnologizarea și modernizarea instalațiilor aducătoare de venituri și profit.

Întoarceți roata!

Este de așteptat ca și acționarii minoritari semnificativi să atace și decizia pe care adunarea generală a acționarilor o va lua pe data de 21 martie 2022. În această eventualitate, acționarul majoritar și compania Oil Terminal au la dispoziție un instrument legal pentru a stopa nedreptul război de hărțuire, care împiedică de un deceniu punerea în practică a prevederilor HG nr. 834/1991. Îi pot acționa în Justiție pe acționarii în cauză, acuzându-i de abuz de drept procesual.

Acesta este definit în literatura de specialitate ca fiind o varietate a abuzului de drept concretizată în exercitarea unui drept procesual cu rea-credință, contrar scopului în vederea căruia a fost recunoscut de lege. Abuzul de drept procesual comportă două elemente: unul de natură subiectivă, constând în exercitarea dreptului cu rea-credință, fie în scopul de a-l șicana pe adversar, fie deliberat în vederea constrângerii acestuia la anumite concesii sau chiar la abandonarea dreptului său.



O companie profitabilă


Recent, compania Oil Terminal a dat publicității rezultatele financiare obținute în anul 2021. Operatorul portuar a obținut venituri totale de 214,099 milioane de lei, mai mari cu 10,4% față de anul precedent și un profit brut de 4,815 milioane de lei, superior cu 45,2% celui din 2020. Drept urmare și dividendele ce vor fi repartizate acționarilor vor fi mult mai mari.



Comentează știrea

Ciocarlan serei
18 februarie 2022
Dreptate

Hotii striga hotii Acele terenuri fiind DEZAFECTATE DIN ANII 70 NU FOLOSEAU ACTIVITATII PRIN URMARE AU FOST LUATE NELEGAL DE CATRE OIL TERMINAL

Ciocârlan
18 februarie 2022
SeReI

Domule Ion TIȚA-CĂLIN Dumneavoastră aveți conștiință ? Acele SUME scrise de dumneavoastră sunt cele ale unui teren pământ de flori. Terenurile în realitate sunt poluate începând cu bombardarea lor in ultimul război mondial.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.0507 secunde