Recolta de cereale a Uniunii Europene este estimată la 301 milioane de tone

217

Articole de la același autor

Comisia Europeană estimează că recolta de cereale pe ansamblul celor 27 de state comunitare va fi de 301 milioane de tone în acest an. Față de 2007, se va înregistra o creștere de 16%, respectiv de 43 milioane de tone. Comparativ cu media ultimilor cinci ani, producția va fi mai mare cu 9%. Se apreciază că la aceste rezultate au contribuit condițiile climaterice favorabile, pe de o parte, și extinderea suprafețelor cultivate, pe de altă parte.
Anul trecut, Uniunea Europeană s-a văzut nevoită să modifice, pe termen scurt, politica agricolă și să renunțe la unele măsuri care asigurau sănătatea solului, precum retragerea din circuitul agricol a unor suprafețe de teren pe parcursul fiecărui an.
Prin sistemul de acordare a ajutoarelor directe, fermierii erau stimulați și, totodată, obligați să "odihnească" 10% din terenul agricol. Începând din toamna lui 2007, o suprafață de 3,8 milioane hectare a contribuit la extinderea culturilor de cereale.
Conform estimărilor, recolta medie de cereale la nivelul Uniunii Europene este de 5 tone la hectar. Prognozele pe tipuri de produse agricole indică următoarele producții medii (în paranteză este consemnată creșterea față de media ultimilor 5 ani): grâu moale – 5,6 tone/ha (+4,8%), grâu dur – 3,1 tone/ha (+12,8%), orz – 4,4 tone/ha (+5,7%), porumb boabe – 6,9 tone/ha (+9,5%), semințe de rapiță – 2,9 tone/ha (-2,1%), floarea soarelui – 1,6 tone/ha (+1,7%), cartofi – 26,5 tone/ha (-1,1%), sfeclă de zahăr – 70,3 tone/ha (+19,0%).
Creșterea cea mai mare se înregistrează la sfecla de zahăr, cultivată în principal în nordul Europei, mai cu seamă în Germania și Franța.
Recolta de porumb va fi mai mare cu 20,1% față de anul trecut și cu 9,5% față de media ultimilor 5 ani. Cele mai mari creșteri vor fi în România (+122%), Bulgaria (+193%) și Ungaria (+94%).
Estimările UE ne spun un singur lucru: vor fi produse mai multe pe piață. Dar este suficientă această creștere pentru a determina reducerea prețurilor? Dacă oferta nu depășește suficient de mult cererea, producătorii, angrosiștii și detailiștii nu au niciun motiv să ieftinească produsele agro-alimentare.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 3.0418 secunde