Reforma Fiscului - un lanț de discriminări, drame și tragedii

1762
11
Reforma Fiscului - un lanț de discriminări, drame și tragedii - finantepublice2-1375807757.jpg
Reorganizarea Fiscului a aruncat structurile teritoriale în criză. Funcționarii nu se mai sfiesc să pronunțe cuvântul "haos". "De câteva săptămâni, nimeni nu mai muncește, nimeni nu mai semnează vreo hârtie. Activitatea e blocată" - a declarat, pentru cotidianul "Cuget Liber", sub protecția anonimatului, un funcționar din cadrul fostei Direcții Generale a Finanțelor Publice Constanța.

Dar mai gravă decât paralizia instituțională este situația dramatică prin care trec angajații. Oamenii nu mai au liniște, somn. De câteva săptămâni sunt înnebuniți de incertitudine, de așteptare, de teama zilei de mâine. Își fac o sumedenie de gânduri despre viitorul lor și al familiilor. Starea de tensiune este acutizată de lipsa totală de transparență în care se petrece reorganizarea Agenției Naționale de Administrare Fiscală.

Luni, 5 august 2013, a ajuns, în teritoriu, primul val de preavize. La fosta Direcție Generală a Finanțelor Publice Constanța sunt 189. Au fost preavizați toți cei aflați în funcții de conducere, funcționarii de la salarizare, contabilitate, serviciul juridic, IT, control intern, audit, verificare achiziții publice, soluționare contestații, inspecție economico-financiară, o parte din funcționarii din trezorerii, din administrațiile financiare și din fosta direcție de administrare a veniturilor statului.

Cei puși pe liber au fost convocați într-o sală, unde li s-au înmânat înștiințările. Concediații au constatat cu surprindere că perioada de preaviz a început la data de 1 august, deși ei au fost înștiințați abia pe 5 august.

Ce explicație are această dife-rență? Este exclus ca documentele să fi făcut cinci zile pe drum, de la Galați la Constanța. Cu căruța să fi parcurs distanța și tot ajungeau mai repede. Mai plauzibilă pare expli-cația dată de unul dintre concediați: "Eu cred că preavizele au fost antedatate, ceea ce este ilegal!"

Ce criterii au stat la baza concedierilor, nimeni nu știe. Cert este că ele au generat o serie de cazuri de discriminare. Iată dovada: Sindicatul Liber Finanțe Constanța a transmis, ieri, nou înființatei Direcții Regionale a Finanțelor Publice Galați o adresă prin care îi solicită să-i comunice "care au fost criteriile de selecție în baza cărora au fost emise decizii de eliberare din funcție pentru funcționarii publici de execuție - referenți, din cadrul fostei DGFP Constanța. În speță fostele AFP Mangalia și Medgidia aveau în organigramă 13 funcții publice de execuție - referenți, doar 7 dintre aceștia au primit preaviz. Conside-răm că, în situația dată, funcționarii publici care au primit preaviz au fost discriminați, neexistând transpa-rență privind motivele care au determinat emiterea deciziilor

administrative, drept urmare acestea putând fi contestate. În situația în care nu vom primi răspuns, explicații pertinente și legale în timp util, sindicatul își rezervă dreptul de a sprijini orice demers care va conduce la anularea deciziilor men-ționate."

Întocmirea listelor de disponibilizări s-a făcut fără consultarea sindicatelor, așa se explică de ce s-a ajuns la situații dramatice și chiar tragice.

"Eu și soțul meu lucrăm de ani de zile la DGFP Constanța. Amân-doi am primit preaviz. Suntem în pericol să rămânem pe drumuri. Avem un copil de crescut. Familia noastră este în pragul unei catastrofe. Nu suntem singurii în această situație critică. În Finanțele Publice, la Constanța, sunt mai multe cupluri, soț - soție, care au fost concediați, iar la nivel de țară sunt zeci de astfel de cazuri. Este inuman ce se întâmplă. Nu s-a ținut cont de niciun criteriu social, nici măcar de Constituție, unde se spune că statul ocrotește familia" - a declarat una dintre func-ționare.

Deznădejdea în rândul celor concediați este atât de mare încât s-a ajuns la adevărate tragedii. La Suceava, una dintre funcționarele preavizate a cedat nervos și a încercat să își curme viața cu un pumn de pastile.

Starea de tensiune se va prelungi încă multă vreme. Până pe data de 8 august 2013, urmează să fie pu-blică lista posturilor vacante pentru care se va organiza examen sau concurs (acolo unde sunt mai mulți candidați pe un loc). Solicitanții vor trebui să-și depună candidatura în termen de șapte zile de la publicarea listelor. Când și cum se va ține examenul sau concursul, nu se știe.

În cazul Gărzii Financiare - instituție ce urmează să dispară abia pe data de 1 octombrie 2013, pentru a lăsa loc viitoarei Direcții Generale Antifraudă Fiscală - schimbarea pare să aibă loc ceva mai organizat. În prezent, comisarilor de la Constanța li s-a cerut să întocmească tot felul de situații pregătitoare, pentru conducerea ANAF.

Pe de altă parte, s-a ajuns la un blocaj în relațiile instituționale. Secțiile județene ale Gărzii Financiare au fost înștiințate să nu mai pri-mească adrese și solicitări de la Poliție, Parchet, instanțele de judecată și alte organisme. De acum înainte, respectivele instituții ale statului vor trebui să se adreseze ANAF București și să stea la coadă până li se soluționează cererea. Infractorii au timp berechet să șteargă urmele furăciunilor.

Comentează știrea

11 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 
da
7 august 2013
se face dreptate

Aproape toat mafia din finante fara studii superioare si cu masini bengoase.Foarte bine incepe sa se faca dreptate.

lyk
7 august 2013
oops

Ei ia sa treceti si voi de partea cealalta a ghiseului sa vedeti cum erau percepute sila,rautatea si plictiseala unor functionari care se credeau Dumnezeu pe pamant.Nu vreau sa ma bucur de raul altuia dar unii o mai si merita!Bun venit in viata reala!p.s. Sa nu uit...la viitoarele alegeri tot USL-ul votati?

constantean
7 august 2013
Mafie

Mafia din Constanta e deja problema de securitate nationala. Nimic nu e intamplator in lumea asta, bine ca incepe sa se faca curatenie incetul cu incetul.

noni
7 august 2013
realitatea celor multi

Asta e realitatea celor multi, grija pt locul de munca, incertitudinea, etc. Am mai spus si o sa mai spun, cunosc o tanti care lua 6000 lei pe luna, acum e necajita ca a luat preaviz si.nu stie ce va face, o drama traieste ea.... In stresul acesta traiesc si eu de cativa ani de zile, dar nu am vazut-o ingrijorata de situatia mea. Acum li s-a stricat starea de liniste, siguranta si confort, traiesc adevarate drame... cun bine a spus cineva mai devreme, nu te bucuri de raul altuia, dar bine ati venit in viata reala !!

Unu
7 august 2013
Tanguirea incapabililor

Toate mesajele, in toate ziarele in care a aparut stirea, suna cam asa: " incepe sa se faca dreptate"...Oare de ce au devenit functionarii de la fisc cei mai antipatizati din Romania? Nu cumva aroganta, indolenta fata de cetatenii contribuabili, lacomia spagilor, sfidarea cu case si masini de lux se intoarce impotriva lor??? Isi merita soarta

ioana
7 august 2013
adevarat

ai perfecta dreptate, eu sunt economista si am icercat sa intru in sistem dar nu am avut nici o sansa, sa nu mai planga atat sa mearga in privat sa vedem cata meserie stiu..

Răspuns la: se face dreptate
Adăugat de : da, 7 august 2013
Aproape toat mafia din finante fara studii superioare si cu masini bengoase.Foarte bine incepe sa se faca dreptate.
Doru
7 august 2013
Sefu bea bere si se pisa!

Bucurie mare ca sunt dati afara executantii ordinelor dar in timpul asta,capii mafiei continua sa se imbogateasca si chiar sa rada cu pofta de fericirea marunta a romanilor. Da,hai sa ne sacrificam cativa pioni si scapam noi,pentru viitoare ocazii de smenuiala !

contribuabil
7 august 2013
Ce se va intampla cu cntribuabilii?

Problema este mai putin a restructurarilor, desi ar fi de discutat aici. Problema este ca, dupa ce era un sistem inert si almbicat, acum ve deveni probabil si mai incurcat. Le doresc succes celor care au treaba in mod curent cu ei! Dar cui sa ii pese de asta? Altfel si Nicusor si Mazare se dau rotunzi ca fac si dreg pentru binele nostru. Nu i-am auzit sa zica miau pe problema asta.

gabriel
7 august 2013
disponibilizari

Anul trecut toti bugetarii faceau coada sa-l demita pe nea Traian , au plecat incolonati la bucuresti cu bufonul orasului la miting impotriva lui Boc , au votat ca oile usl la guvernare . Cand Boc le explica ca aparatul de stat este supraponderal si trebuie sa intre la " slabit" ca sa ajunga la numarul de angajati din 2004-2006 , 700 000 -800 000 , si ca ar trebui ca si statul sa urmeze exemplul privatului , urlau ca sunt discriminati ! Sa mearga la primarie si sa faca miting , de ce nu a atras primarul niciun investoitor serios in 3 mandate si ceva ? Oricum vor avea de suferit toti cu salarii mici ,pe cei cu functii , deci si cu relatii ii vom vedea iar , sefi la noile institutii !

Blitz
7 august 2013
Aroganta si multa spaga

Foarte bine , sa vada si ei cum e sa te afli in postura de contribuabil si sa fi tratat cu sictir iar toate doamnele alea cu sotii navigatori o sa moara de foame.

11 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.5841 secunde