Rezultatele financiare ale Rompetrol Rafinare 2021. Cifre de afaceri şi profituri în creştere

191
Rezultatele financiare ale Rompetrol Rafinare 2021. Cifre de afaceri şi profituri în creştere - fondrezultatelefinanciare-1646161152.jpg

Articole recomandate

Rompetrol Rafinare, companie membră a Grupului KMG International, a reușit, în 2021, să înregistreze o îmbunătățire a indicatorilor financiari, pe fondul unui volum de vânzări asemănător celui din anul precedent, dar și ca urmare a cotațiilor de piață mai mari comparativ cu perioadele similare din 2020.

Potrivit reprezentanţilor companiei, rezultatele consolidate ale companiei au fost, însă, impactate de oprirea proceselor operaționale, cauzată de incidentul tehnic survenit pe data de 2 iulie, în instalația de Hidrofinare Petrol Motorină (HPM), eveniment care a afectat și alte instalații din rafinăria Petromidia.

În vederea repornirii activităților de producție, timp de peste 80 de zile, lucrări ample de remediere au fost efectuate la activele afectate. Echipele de specialiști Rompetrol Rafinare, împreună cu cei din Rominserv și cu susținerea mai multor companii cu expertiză, au reușit, în trimestrul al treilea din 2021, să conducă la repornirea proceselor operaționale, iar în a doua jumătate a lunii octombrie 2021, instalațiile au ajuns la randamentele de funcționare optime.

Astfel, cifra de afaceri brută atinsă de Rompetrol Rafinare, în 2021, a fost de aproximativ 4,62 miliarde de dolari, în creștere cu 33% față de 2020, iar profitul operațional (EBITDA) a fost de circa 106,8 milioane de dolari. În aceeași perioadă, rezultatul net a înregistrat o valoare negativă de 186,8 milioane de dolari.

Impactul pe rezultatele financiare ale companiei a fost generat și de factori independenți de activitatea operațională, cum ar fi prețurile în creștere la țițeiul de tip Dated Brent, care a avut un trend ascendent pe parcursul lui 2021, de la aproximativ 50 USD/baril la începutul anului, până la un nivel de circa 80 USD/baril, cel mai ridicat prag atins din octombrie 2018.



Contribuabil important la bugetul de stat al României


Valoarea totală a exporturilor realizate în 2021 de rafinăriile Petromidia, Vega și Divizia de Petrochimie a Rompetrol Rafinare s-a ridicat la aproximativ 959 de milioane de dolari, Rompetrol Rafinare menținându-și prezența constantă pe piețele regionale, prin eforturile conjugate ale companiei de a asigura cererea de combustibili și alte produse petroliere derivate, în ciuda perioadei de neoperare a rafinăriei Petromidia.

Rompetrol Rafinare a continuat să fie un contribuabil important la bugetul de stat al României, plătind peste 455 de milioane de dolari în trimestrul 4 al lui 2021, respectiv 1,63 miliarde de dolari pe tot parcursul anului.

În 2021, rafinăria Petromidia Năvodari a procesat aproximativ 4,6 milioane tone de materii prime, obținând 1,13 milioane tone de benzină și aproape 2,5 milioane tone de motorină și combustibil special de aviație.

În ceea ce privește rafinăria Vega Ploiești, unic producător intern de bitum și hexan, procesarea totală de materii prime a fost de 321 kt, în scădere față de indicatorii din 2020, rafinăria prahoveană funcționând în perfectă sinergie cu rafinăria Petromidia Năvodari. Astfel, Petromidia îi asigură integral rafinăriei din Ploiești materiile prime/semifabricate necesare obținerii de produse speciale cu o valoare adăugată ridicată.

Cu toate acestea, rafinăria Vega a obținut rezultate operaționale bune la randamentul de hexan, care a atins 50%, peste previziunile de la început de an, la disponibilitatea mecanică – 98,72% și consumul energetic de 2,76 GJ/tonă.

Segmentul de petrochimie cuprinde activitatea de petrochimie din societatea Rompetrol Rafinare și activitatea societății Rompetrol Petrochemicals SRL. Producția totală de polimeri a Diviziei de Petrochimie a fost de 106 kt în 2021, în scădere cu 26% față de 2020, din cauza nefuncționării instalațiilor de polimeri în perioada iulie – septembrie 2021, pe fondul lipsei de materie primă necesară. Cu toate acestea, compania a reușit să proceseze un total de 110 kt de propilenă, nivel asemănător celui din 2020.

Rompetrol Downstream a continuat anul trecut programul de extindere a rețelei de distribuție de carburanți. Astfel, la finalul lui 2021 a ajuns la o rețea de 1.207 unități, față de cele 1.061 de puncte existente la finalul anului 2020. Rețeaua de distribuție din România cuprinde rețeaua de stații proprii, stații partener și stații mobile: expres, baze interne de 9 și 20 metri cubi.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4834 secunde