România caută soluții la problemele energonucleare, la conferința de la Paris

323
România caută soluții la problemele energonucleare, la conferința de la Paris - d84f5d86f6bc9fc35c0bdcc79c3766ea.jpg
În zilele de 8 și 9 martie 2010, la Paris, va avea loc o conferință internațională care va avea ca temă promovarea "în mod pașnic și responsabil" a folosirii energiei nucleare. Pe lângă oficialitățile franceze, la eveniment va participa și o delegație română, formată din ministrul Economiei, Adriean Videanu și reprezentanții companiei "Nuclearelectrica".
Potrivit programului oficial al conferinței, la deschidere vor vorbi președintele Franței, Nicolas Sarkozy, prim-ministrul François Fillon, precum și președintele Comisiei Europene, directorul Agenției Internaționale de Energie Atomică (IAEA) și secretarul general al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE).
Evenimentul va fi organizat în Centrul de Conferințe al OCDE de la Paris și va avea șase runde de discuții cu privire la perspectiva energie nucleare și dezvoltarea responsabilă a acestei surse, suportul și posibilitățile de finanțare oferite țărilor la început de drum, training și evoluția pe termen mediu și lung a echipamentelor nucleare.
Scopul conferinței este de a dezbate fiecare aspect al dezvoltării unui program nuclear și cooperarea bi și multilaterală pentru a ajuta țările care vor să-și dezvolte noi capacități energetice.

Energia nucleară în Europa, încotro?
În prezent, peste 81% din producția de energie mondială se bazează pe surse fosile (cărbune, gaz natural, petrol), iar o politică energetică nucleară responsabilă ar putea reduce gazele de seră emise în atmosferă. Potrivit IAEA, dezvoltarea energiei nucleare ar putea contribui semnificativ la scăderea emisiilor de CO2 până în 2050.
Totuși, lansarea unui program nuclear implică costuri destul de mari, cel puțin la început, perioade destul de lungi de amortizare a investițiilor, dar și deșeuri radioactive, care dacă nu sunt depozitate în condiții de maximă securitate, pot fi extrem de periculoase.
Franța, după un amplu program care s-a desfășurat în anii 1970, a ajuns pe primele locuri între țările cu cele mai puține emisii de gaze de seră. În prezent, ea are 58 de reactoare nucleare și 90% din energie provine de la uzine fără emisii de CO2.
La nivel mondial, doar 16% din energie este produsă de centralele nucleare, însă cel puțin 60 de țări sunt interesate în lansarea unui program energetic nuclear, mai ales după intensificarea cercetărilor din sector. Astfel, în jurul anului 2040, reactoarele din generația a patra ar putea produce de 100 de ori mai multă energie decât în prezent.

Direcțiile României în privința energiei nucleare
Energia electrică produsă anual de unitățile 1 și 2 ale Centralei Nuclear Electrice (CNE) de la Cernavodă reprezintă 18% din producția totală de electricitate a României, potrivit datelor companiei "Nuclearelectrica". De asemenea, unitățile 3 și 4 vor fi finalizate până în 2014 - 2015 și vor avea o putere instalată de 706 MW fiecare (600 MW disponibili comerciali).
Potrivit strategiei energetice a României, principalele direcții de acțiune în perioada următoare vor fi alegerea unui mix de energie echilibrat, cu accent pe utilizarea cărbunelui, energiei nucleare și a resurselor energetice regenerabile, precum și asigurarea necesarului de uraniu în principal din producție internă. Totuși, acest lucru va fi greu de obținut din moment ce România nu are o piață a uraniului, iar prețul minereului este negociat între unicul furnizor român "Compania Națională a Uraniului" și "Nuclearelectrica".
Pentru a se adapta noilor cerințe internaționale din domeniu, până în 2020, obiectivele specifice ale statului vor fi finalizarea de către Ministerul Transporturilor a proiectelor de amenajare a Dunării, în vederea asigurării apei de răcire la CNE Cernavodă, continuarea producției de apă grea la prețuri de cost competitive, la RAAN Drobeta-Turnu Severin, constituirea resurselor financiare necesare pentru depo-zitarea finală a deșeurilor și dezafec-tarea unităților nuclearoelectrice.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.4312 secunde