România, în pericol să piardă milioane de euro, din certificatele verzi

417
România nu a întreprins nicio măsură pentru a evita decizia preliminară de suspendare a eligibilității privind participarea la mecanismele flexibile ale Protocolului de la Kyoto, susține Confederația Patronală din Industrie, Agricultură, Construcții și Servicii din România, CONPIROM.

Organizația, care are în componență 16 federații si organizații patronale reprezentative, a atenționat încă de acum două luni autoritățile statului, că daca nu vor lua urgent masurile ce se impun pentru eliminarea deficientelor semnalate în Raportul de revizuire al ultimului Inventar Național al Emisiilor de Gaze cu Efect de Seră al României, raport ce a fost publicat pe site-ul Secretariatului Convenției Națiunilor Unite, se poate ajunge la suspendarea eligibilității României.

Cu toate că au avut la dispoziție un interval suficient de timp pana la audierea din 6 - 8 iulie 2011, unde s-a discutat cazul României privind eligibilitatea, autoritățile nu au întreprins acțiuni concrete care să conducă la eliminarea deficiențelor semnalate, susține CONPIROM.

Urmare a acestei audieri, Secretariatul UNFCCC a publicat in data de 12 iulie, concluziile preliminare ale Comitetului de Conformare, care arată ca România nu este conformă privind liniile directoare destinate sistemului național de estimare a emisiilor de gaze cu efect de sera și a anunțat, ca o concluzie preliminară, suspendarea eligibilității României privind participarea la mecanismele flexibile, pana la rezolvarea neconformităților. Automat aceasta decizie conduce la blocarea activității Registrului Național al Emisiilor de Gaze cu Efect de Seră, după decizia finala de la sfârșitul lunii august 2011, atenționează organizația patronală.

"Decizia finală ce va fi luată la sfârșitul lunii august 2011, constituie o ultimă șansă pe care Secretariatul UNFCCC o acordă României.

În acest sens, majoritatea operatorilor se întreabă daca totuși autoritățile vor acționa, în acest ceas al XII - lea, pentru a schimba decizia preliminara?

In caz contrar se vor înregistra pierderi de milioane de euro atât ale operatorilor (nu mai este permisă tranzacția cu certificate), cat și ale statului, întrucât nu mai pot avea loc tranzacții cu certificate proprii AAU. Și în această situație, cine va răspunde totuși pentru toate aceste pierderi?" - întreabă, prin intermediul unui comunicat de presă, consiliul de conducere al CONPIROM. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.5818 secunde