România - locul patru în topul european al stresului fiscal

881
Experții Katia Berti, Matteo Salto și Matthieu Lequien, din cadrul Comisiei Europene au elaborat un indice de avertizare timpurie a stresului fiscal, pentru țările comunitare. 

Criza financiară și economică a generat un mare interes, în special în rândul factorilor de decizie politică, pentru sistemele de alertă rapidă, care ar putea ajuta la identificarea vulnerabilităților fiscale și macro-financiare.

Indicele elaborat de cei trei experți încorporează variabilele fiscale, financiare și cele referitoare la competitivitate. Unele dintre ele sunt comune pentru tabloul de bord utilizat în UE la supravegherea dezechilibrelor macroeconomice.

Valorile indicelui situate dincolo de pragul critic indică riscurile potențiale ale stresului fiscal pe termen scurt. Pe baza analizei se pot proiecta soluțiile de reducere a vulnerabilităților.

Autorii au calculat indicele de avertizare timpurie a stresului fiscal pentru cele 27 de state membre ale UE, pentru fiecare an din perioada 2009 - 2012. Potrivit analizei, România era, la începutul crizei, pe locul doi în ierarhia vulnerabilităților, după Lituania. În 2012, gradul său de vulnerabilitate a scăzut la jumătate față de primul an de criză. Cu toate acestea, se situează pe locul patru în topul vulnerabilității, după Cipru, Spania și Bulgaria, continuând să fie aproape de pragul critic al stresului fiscal.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3755 secunde