România s-a împrumutat cu 3 miliarde euro de pe piețele externe

175
România s-a împrumutat cu 3 miliarde euro de pe piețele externe - romaniasaimprumutatcu3miliardeeu-1554503216.jpg

Articole de la același autor

Fondurile aferente emisiunii de euroobligațiuni în valoare de 3 miliarde euro, lansată pe data de 27 martie 2019 pe piețele financiare internaționale, au fost încasate cu succes pe 4 aprilei, a anunțat Ministerul Finanțelor Publice. Suma atrasă prin această emisiune va consolida rezerva în lei și în valută existentă, în prezent, în Trezoreria Statului, la un nivel care acoperă peste 7 luni din necesarul de finanțare al anului 2019.


"Emisiunea evidențiază interesul sporit al investitorilor în euroobligațiunile românești. Atât volumul atras de pe piețele externe de capital, cât și tranșa de 30 de ani, constituie performanțe deosebite și demonstrează că România se bucură de încredere pe termen lung. Avem în vedere menținerea în continuare a prezenței României pe piețele externe în vederea completării planului de finanțare previzionat pentru anul în curs și în situația unor condiții de piață favorabile chiar prefinanțarea nevoilor planificate pentru anul următor", a declarat Eugen Teodorovici, ministrul finanțelor publice.
Emisiunea a fost realizată în trei tranșe, din care 1,15 miliarde euro cu maturitatea de 7 ani lung, cu o dobândă de 2%, 500 milioane euro cu maturitatea de 15 ani, cu dobânda de 3,5% și 1,35 miliarde euro cu maturitatea de 30 ani și dobânda de 4,625%. Emisiunea s-a bucurat de un interes ridicat din partea investitorilor, fiind suprasubscrisă de peste 2,5 ori. Un număr de 450 investitori au participat în tranzacție, remarcându-se prezența substanțială a investitorilor din SUA, dar și calitatea acestora, mare parte fiind investitori instituționali.


Tranzacția a reprezentat o premieră și, în același timp, o performanță a Ministerului Finanțelor Publice, în primul rând, prin lansarea celei mai lungi maturități pentru o emisiune de euroobligațiuni pe piața euro, respectiv tranșa de 30 ani, dar și în ceea ce privește obținerea celor mai reduse prime de emisiune raportat la nivelul cotațiilor din piața secundară.
Emisiunea a fost intermediată de către JP Morgan Securities plc, Citigroup Global Markets Limited, Erste Group Bank AG, ING Bank NV și Societe Generale.


Tranzacția face parte din planul de finanțare de pe piețele externe aferent anului 2019, în conformitate cu OUG 64/2007 privind datoria publică. Potrivit Programului indicativ de emisiuni de titluri de stat aferent anului 2019, publicat pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice, valoarea sumelor planificate a fi atrase în anul 2019 de pe piețele externe este estimată la circa 4,25 miliarde de euro. Decizia Ministerului Finanțelor Publice de a emite un volum de 3 miliarde euro, se înscrie în strategia de a asigurare resurselor necesare de pe piețele externe în prima parte a anului, urmând ca în cea de a doua partea anului să procedeze, în mod similar, cu acțiunile întreprinse de alte agenții de datorie din Uniunea Europeană, la prefinanțarea necesităților aferente anului următor, funcție de condițiile de piață.




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.5921 secunde