România va autoriza intrarea a 30 de nave din porturile ucrainene de la Dunăre până vineri

370
România va autoriza intrarea a 30 de nave din porturile ucrainene de la Dunăre până vineri - dunareascaled-1691070993.jpg
Oficialii români au declarat joi că, în două zile, vor permite trecerea prin vamă a unui număr de până la 30 de nave care aşteaptă să intre în România din porturile ucrainene de la Dunăre, un semn că schimburile comerciale nu s-au oprit în pofida atacurilor ruseşti asupra porturilor ucrainene, transmite Reuters.


Traficul pe Dunăre este ultima rută prin care Ucraina poată să îşi exporte cerealele pe calea apelor, după ce Rusia a introdus luna trecută o blocadă de facto asupra porturilor ucrainene de la Marea Neagră. Înainte ca Rusia să se retragă din acordul privind coridorul din Marea Neagră, porturile de la Dunăre erau responsabile pentru aproximativ un sfert din exporturile de cereale ale Ucrainei. Cerealele sunt încărcate pe barje care ulterior trec prin apele teritoriale ale României până în Portul Constanţa.


Datele arată că atât Dunărea cât şi gurile de vărsare ale fluviului sunt aglomerate cu nave care încearcă să ajungă şi să iasă din porturile ucrainene.


„Încercăm să gestionăm aceste aglomerări cât mai bine putem pentru a decongestiona navigaţia pe Dunăre”, a spus Florin Uzumtoma, directorul Administraţiei Fluviale a Dunării de Jos (AFDJ) Galaţi.


„În două zile vom autoriza aproximativ 30 de nave, cel puţin 12, dacă nu 14, astăzi iar restul mâine”, a mai spus Uzumtoma. Potrivit acestuia, în lunile mai şi iunie, Administraţia Fluvială a Dunării de Jos a autorizat un număr record de nave care au venit din porturile interioare ale Ucrainei, fiind vorba de peste 477 de nave pe lună.


„Lunile mai şi iunie au fost luni de vârf şi ne aşteptăm ca şi în august să avem o lună de vârf, în pofida a tot ceea ce s-a întâmplat”, a apreciat Florin Uzumtoma.


La finele lunii iulie, directorul general al Comisiei Dunării, o organizaţie interguvernamentală care gestionează navigaţia pe Dunăre, a declarat pentru Reuters că ar putea fi nevoie ca porturile interioare ale Ucrainei să fie protejate de atacurile aeriene pentru a reface încrederea şi a asigura continuarea exporturilor de cereale. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.8158 secunde