Salariile bugetarilor vor crește în funcție de performanțele profesionale

696
2
Salariile bugetarilor vor crește în funcție de performanțele profesionale - salariilebugetarilor-1448038445.jpg

Articole de la același autor

• Reforma administrativă începe cu modul  de organizare a concursurilor și salarizarea


Declarațiile premierului Dacian Cioloș la începutul primei ședințe a guvernului tehnocrat au fost urmărite cu mare atenție de presă, politicieni, mediul de afaceri și angajații din sistemul bugetar. Unii erau curioși să vadă cât de productiv și de hotărât este noul Executiv să facă ceea ce a promis. Alții așteptau cu strângere de inimă să afle dacă nu cumva le este amenințat confortul funcției.
Reformiștii n-au fost dezamăgiți. În declarația premierului cele mai frecvente cuvinte au fost "reorganizare", "modificare" și "reformă administrativă". 


Cea mai importantă schimbare anunțată este deschiderea guvernului spre societatea civilă și instituționalizarea acestei relații, prin înființarea ministerului Consultării publice și dialogului civic. Noua structură va avea rolul "de a crea un canal de comunicare directă cu societatea civilă, de a stimula dezbaterea publică, consultarea publică pe marile proiecte și obiective pe care guvernul le-a stabilit".


Și în guvernările anterioare au existat forme instituționalizate de dialog social cu sin-dicatele, patronatele și ONG-urile, la nivel de ministere și prefecturi, dar de cele mai multe ori, consultarea era formală, guvernanții mimând dialogul. Rămâne de văzut dacă noul minister va face ca dialogul să devină real și dacă Guvernul Cioloș va ține cont de părerile și propunerile societății civile. 


Au fost anunțate și primele schimbări din domeniul absorbției fondurilor europene. La autoritățile de management care se ocupă de gestiunea lor vor fi aplicate principiile transparenței și profesionalizării. Începutul va fi făcut cu concursurile pentru posturile de management din cadrul acestor autorități. Criteriile de recrutare vor fi cele de competență tehnică, managerială, iar organizarea con-cursurilor va fi transparentă. Premierul și-a exprimat intenția de a urmări personal derularea lor. În perioada imediat următoare vor fi stabilite principiile reformei administrative. Scopul ei este creșterea calității actului administrativ, a declarat premierul. Anunțul a produs un adevărat cutremur în rândul structurilor instituționale parazitare și a mulțimii de băgători de seamă promovați în funcții de conducere și execuție pe baza algoritmului politic. 


Unul dintre principiile reformei administrative a fost dezvăluit deja. Majorările de salarii din sectorul bugetar stabilite pe ultima sută de metri de Guvernul Ponta nu vor mai fi făcute la grămadă, ci vor fi folosite ca pârghie a reformei administrative. Altfel spus, bani mai mulți vor primi doar bugetarii performanți. Ideea este sprijinită de liderii de sindicat contactați de cotidianul "Cuget Liber". Ei apreciază că diferențierea între bugetari se poate face ușor, pe baza criteriilor obiective cu care performanțele lor sunt măsurate în fiecare an. Dar cea mai grea încercare a momentului, pentru actualul Executiv, este pregătirea noului buget. Guvernul Ponta i-a lăsat moștenire creșteri salariale și reduceri de impozite și taxe fără surse de finanțare. În zilele următoare, ministerele vor trebui să lucreze contracronometru pentru punerea în concordanță a viitorului buget cu noul program de guvernare. 


În sfârșit, o altă schimbare anunțată este introducerea în programul de lucru al guvernului a ședințelor informale. În cadrul lor vor avea loc discuții, dezbateri de orientare pe temele majore din programul de guvernare. Prima reuniune de acest fel este programată pentru sâmbătă, 21 noiembrie 2015. Va fi discutat planul de măsuri sectoriale și va avea loc o primă prezentare a situației privind elaborarea proiectului de buget.


Comentează știrea

io
21 noiembrie 2015
performanta

inprimul rans sa ne uitam la poza ,credeti ca se poate face performanta in conditiile aleea ? in al doilea rand cand mai bine de jumatate sunt machidoni angajati pe pile cum putem cere performanta?

Florina V
22 noiembrie 2015
Bugetari

Asa trebuie si e bine sa fie apreciata competenta profesionala la bugetari. multi privati fac evaziune fiscala.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.5991 secunde