Salariile marinarilor de pe navele cu pavilion de complezen╚Ť─â cresc de la 1 ianuarie 2022

5978
Programate pentru luna martie 2020, negocierile salariale pentru perioada 2021-2022, pentru navele ce arboreaz─â pavilionul unui registru deschis, desemnat drept pavilion de conven╚Ťie (de complezen╚Ť─â) de c─âtre Federa╚Ťia Interna╚Ťional─â a Transportatorilor (ITF), au fost am├ónate din cauza pandemiei Covid-19, cu acordul partenerilor sociali.

Ele au fost reluate ├«n perioada 1 - 3 septembrie 2021, c├ónd reprezentan╚Ťii ITF ╚Öi Grupul mixt pentru negocieri al angajatorilor maritimi (JNG) s-au ├«nt├ólnit pentru a negocia cre╚Öterea salariilor ╚Öi alte elemente de cost.


Acord între partenerii sociali

ÔÇ×Negocierile au fost deosebit de provocatoare din cauza varia╚Ťiilor de profit din industrie, precum ╚Öi a costurilor opera╚Ťionale crescute generate de pandemie. Cu toate acestea, ambele p─âr╚Ťi au fost de acord cu necesitatea recunoa╚Öterii sacrificiilor pe care marinarii le-au f─âcut ├«n timpul pandemiei, continu├ónd s─â men╚Ťin─â comer╚Ťul global ├«n mi╚Öcare, ├«n ciuda blocajului schimburilor de echipaj ╚Öi a faptului c─â n-au primit nicio cre╚Ötere salarial─â ├«n 2021ÔÇŁ, afirm─â ITF.

Potrivit comunicatului dat publicit─â╚Ťii, negocierile s-au ├«ncheiat cu succes, acordul prev─âz├ónd, ├«n principal, cre╚Öterea salariilor ╚Öi a compensa╚Ťiilor cu 3%, de la 1 ianuarie 2022, ╚Öi cu 1,5%, de la 1 ianuarie 2023.

Acordul stabile╚Öte termenii, condi╚Ťiile ╚Öi plata pentru navigatorii din flota mondial─â, care lucreaz─â la bordul navelor ce arboreaz─â pavilionul unui registru deschis, desemnat drept pavilion de conven╚Ťie de c─âtre ITF.

Marinarii români, printre beneficiari

ÔÇ×De viitoarele major─âri de salarii vor beneficia majoritatea navigatorilor rom├óni, ├«ntruc├ót circa 80% dintre ei activeaz─â pe navele cu pavilion de complezen╚Ť─âÔÇŁ, a declarat, pentru cotidianul ÔÇ×Cuget LiberÔÇŁ, Adrian Mih─âlcioiu - pre╚Öedintele Sindicatului Liber al Navigatorilor ╚Öi ╚Öef al Inspectoratului ITF Rom├ónia.

Potrivit eviden╚Ťele Autorit─â╚Ťii Navale Rom├óne, 30.885 de navigatori erau atesta╚Ťi pentru sectorul maritim, la data de la 30 iulie 2019.

Diferen╚Ťe notabile pe pia╚Ťa shipping-ului

Trebuie amintit c─â, de la 1 ianuarie 2021, salariul minim din flota mondial─â a fost majorat de la 625 la 641 dolari, printr-o decizie a Subcomitetului pentru Salariile Navigatorilor din cadrul Organiza╚Ťiei Interna╚Ťionale a Muncii (OIM).

Potrivit liderului SLN, ├«n shipping-ul interna╚Ťional exist─â diferen╚Ťe notabile ├«ntre salariul minim practicat ├«n diferite flote. ├Än prezent, un timonier de pe navele care arboreaz─â un pavilion na╚Ťional are un c├ó╚Ötig mediu lunar de minimum 1.132 de dolari, din care 641 de dolari reprezint─â salariu de baz─â, iar diferen╚Ťa este dat─â de plata celor 103 ore suplimentare, calculate pentru zilele de s├ómb─ât─â ╚Öi duminic─â (overtime-ul), a sporurilor, compensa╚Ťiilor ╚Öi concediului de odihn─â. ├Än plus, navigatorii beneficiaz─â de pensii ╚Öi o serie de alte drepturi ├«n afara salariului.

├Än cazul navelor cu pavilion de complezen╚Ť─â, ├«n contractele negociate cu ITF, salariul unui timonier este de 1.800 de dolari. ├Än schimb, marinarii nu beneficiaz─â de alte drepturi.

Flote și furnizori de echipaje

Salariul minim interna╚Ťional joac─â un rol important ├«n competi╚Ťia de pe pia╚Ťa transporturilor navale, ├«n combaterea dumping-ului social. Pe de alt─â parte, majorarea lui induce cre╚Öteri la nivelul multor grile salariale.

├Än anul 2019, un num─âr de 43 de ╚Ť─âri de╚Ťineau ├«mpreun─â nave cu un tonaj brut de 1.339.518.909 tone, respectiv 95,8% din tonajul total al flotei mondiale, iar fiecare dintre ele avea o flot─â de peste 2 milioane de tone. Un num─âr de peste 28 de ╚Ť─âri, printre care ╚Öi Rom├ónia, sunt furnizoare de for╚Ť─â de munc─â marin─âreasc─â. ├Ämpreun─â asigur─â circa 1,5 milioane de navigatori, dar nu mai pu╚Ťin de 10.000 de navigatori fiecare dintre ele. Comentează știrea

Nu exist─â comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3228 secunde