Șantierul Naval Constanța construiește o macara plutitoare autopropulsată pentru Ucraina

1310
2
Pentru prima oară în istoria sa, Șantierul Naval Constanța construiește o navă pentru Ucraina. Este vorba de o macara plutitoare autopropulsată, destinată transbordării cerealelor de pe nave pe barje sau invers, care poate ridica 45 tone cu graiferul și 65 tone la cârlig. Proiectul poartă numele de cod "NB 603", iar beneficiarul e compania ucraineană "Nibulon".

Ieri, pe platoul de lângă hala de armare a avut loc ceremonia de punere a chilei. Alături de Gheorghe Bosînceanu - președintele adunării generale a acționarilor din SNC și de directorul general Radu Rusen, se aflau Oleksiy Vadaturskyy - directorul general al firmei "Nibulon", invitați și ziariști din Ucraina și România.

Radu Rusen și-a exprimat încrederea că acesta este începutul unei colaborări de lungă durată, pentru care acum s-a pus "chila". La rândul său, Vadaturskyy a menționat că firma pe care o conduce se află în cel de al 21-lea an de existență, iar "NB 603" este cea de a 40-a navă din flota sa.

Cine este "Nibulon"? Compania a fost înființată în 1991, printr-un joint-venture între Oleksiy Vadaturskyy, "Komiseed KFT" (Ungaria) și "Meriadian Commodities Ltd." (Anglia). Numele "Nibulon" este format din primele litere ale orașelor Nikolaev (Ucraina), Budapesta și Londra. De-a lungul timpului, forma de organizare a companiei și a structurii acționariatului a suferit schimbări majore.

Inițial, obiectul său de activitate era producția și distribuția de porumb hibrid și semințe de floarea soarelui de origine străină. Cu timpul, "Nibulon" și-a extins sfera de interes și a făcut numeroase investiții, în sectoare precum: comerțul cu tractoare și mașini agricole, service-ul pentru ele, multiplicarea vitelor cu pedigree, depozitarea și exportul de cereale, operarea navelor și transportul naval. Compania a construit un lanț de terminale portuare pentru cereale și a investit în construcția unei flotile de barje fluvio-maritime.

Sediul central al holding-ului "Nibulon" este în orașul Mykolayiv. Acesta este centrul regional al zonei de sud a Ucrainei. Tradițional, regiunea are un profil agricol. Documentele istorice atestă faptul că, la sfârșitul secolului 19, acest areal, aflat la intersecția unor importante rute maritime, era unul dintre liderii producției de cereale din Imperiul Rus.

Oleksiy Vadaturskyy este o personalitate de primă mărime în țara sa și foarte cunoscut pe plan internațional. În calitate de fondator și director general al companiei "Nibulon", el a relansat producția și exporturile de cereale ale Ucrainei, a construit numeroase silozuri și terminale portuare, a creat o flotă fluvială tânără și a dezvoltat numeroase programe sociale, filantropice. A fost recompensat cu titlul de erou al Ucrainei și este nominalizat la Premiul Mondial pentru Alimentație pe 2012, (un Nobel al agriculturii), de către Asociația Producătorilor de Cereale din Ucraina.

După ceremonia de punere a chilei, invitații au vizitat portul Constanța, la bordul navei "Anghel Saligny". Festivitatea s-a încheiat cu un cocktail oferit de gazde în onoarea oaspeților din Ucraina.

Comentează știrea

elle
7 decembrie 2012
concedieri

De ce nu spuneti, domnule Tita-Calin, ca au inceput iar concedierile (cate 29 persoane/luna) si ca urmeaza o concediere colectiva masiva in 2013, din cauza lipsei de contracte? De ce nu spuneti ca hale importante din SNC se pregatesc pt inchiriere?

conteaza
23 februarie 2013
hoti

de acord u elle,si pe langa faptul ca se doreste inchiderea multor unitati de lucru din snc..in luna ianuarie mare parte din muncitori l-i s-au taiat din salariu aproximativ 20% de catre d-l ing Grigorescu care deasemenea mai doreste sa faca taieri si in luna actuala(februarie) motivul neincradarii in bugetul alocat constructiei macaralei..(sa reuseasca dansul sa-si termine lucrarea cu asemea norme)si sper ca banii pe care n-ii i-a taiat sa-i folosesca la cumparat lumanarii.

Articole pe aceeași temă

Marţi, 30 Octombrie 2012
Stire din Economie : CINE SUNT BOGAȚII CONSTANȚEI
Pagina a fost generata in 0.3351 secunde