Schimbări legislative privind persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale și familiale

509
Schimbări legislative privind persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale și familiale - schimbarilegislative-1484145426.jpg

Articole de la același autor

Modul de înregistrare și de funcționare a persoanelor fizice autorizate, întreprinderilor individuale și întreprinderilor familiale se modifică începând cu data de 16 ianuarie 2017, ca urmare a intrării în vigoare a Legii nr. 182/2016 pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului 44/2008 privind desfășurarea activităților economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale și întreprinderile familiale.

Principalele amendamente vizează numărul maxim de angajați și numărul activităților pe care persoanele fizice autorizate și întreprinderile individuale le pot avea în obiectul de activitate, astfel: "persoana fizică autorizată poate avea în obiectul de activitate cel mult cinci clase de activități prevăzute de codul CAEN", în timp ce "întreprinderea individuală poate avea în obiectul de activitate cel mult zece clase de activități prevăzute de codul CAEN".

În ceea ce privește numărul de angajați, "persoana fizică autorizată poate desfășura activitățile pentru care este autorizată singură sau împreună cu cel mult trei persoane angajate de aceasta, în calitate de angajator cu contract individual de muncă încheiat și înregistrat în condițiile legii".

"Întreprinderea individuală poate angaja cel mult opt salariați, terțe persoane, cu contract individual de muncă încheiat și înregistrat în condițiile legii și poate stabili relații contractuale, în condițiile legii (…)".

De asemenea, actul normativ cuprinde un articol nou referitor la studenții care sunt scutiți de la plata taxelor pentru operațiunile de înregistrare și autorizare a unei persoane fizice autorizate sau a unei întreprinderi individuale prin oficiile registrului comerțului de pe lângă tribunale, precum și de la plata tarifelor pentru serviciile de asistență prestate de aceste oficii.

În termen de doi ani de la intrarea în vigoare a legii, persoanele fizice autorizate și întreprinderile individuale al căror număr de activități incluse în obiectul de activitate este mai mare decât cel prevăzut mai sus, trebuie să solicite oficiului registrului comerțului competent modificarea în mod corespunzător a mențiunilor din registrul comerțului referitoare la obiectul de activitate.

În termen de 60 de zile de la împlinirea celor doi ani, oficiul registrului comerțului radiază din oficiu persoanele fizice autorizate și întreprinderile individuale care nu au operat modificările impuse de legislația în vigoare.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.8477 secunde