Scumpiri pe piaţa imobiliară din Constanţa. "Cresc şi ratele, şi avansul! Cine îşi mai permite?"

1993

Articole de la același autor

În Constanţa, mii de apartamente au fost construite în ultimii ani şi altele sunt în lucru. Însă piaţa imobiliară pare să intre într-o perioadă sumbră. După scumpirea materialelor de construcţii, care a început încă din 2021, războiul din Ucraina afectează acum şi el vânzările de apartamente şi case. Unii cred că oamenii sunt mai precauţi şi că îşi păstrează banii în contextul incertitudinilor date de conflictul armat, alţii cred că e posibil să aştepte o ieftinire, în 2023.

Preţurile apartamentelor au crescut, la începutul acestui an, cu aproximativ 10 procente, potrivit specialiştilor în domeniu. În municipiul Constanţa, s-au înregistrat majorări chiar şi mai mari, mai ales la apartamentele noi, după cum spun agenţii imobiliari. Însă vânzările au stagnat semnificativ în ultima lună, după ce a început războiul în Ucraina.

„A fost pandemia, abia dacă puteam să mergem la vizionări cu clienţii, apoi s-au scumpit materialele de construcţii, am reuşit să vindem imobile mai vechi, dar acum este linişte complet. Culmea, avem destul de mulţi vânzători, dar nu mai vrea nimeni să cumpere. Este vorba despre situaţia asta din Ucraina şi oamenii nu ştiu ce să facă, dacă să înceapă o tranzacţie sau dacă vor trebui să plece din ţară. Acum parcă s-au mai liniştit. Dar tot nu se cumpără mai nimic. Noroc cu închirierile, că reuşim să supravieţuim!”, ne-a declarat Gabi Sava, agent imobiliar în Constanţa.

Nici dezvoltatorii nu o duc tocmai bine, chiar dacă au încă multe imobile în construcţie. „Am încercat să ţinem preţurile cât mai aproape de cele vechi, deşi costurile cu materialele de construcţie au crescut, pe anumite segmente, cu 40 – 50%. Noi dorim să păstrăm calitatea materialelor folosite, astfel încât să le oferim clienţilor produse premium. Noi aducem faianţă, gresie, parchet din Italia, Spania, iar pentru acestea sunt costuri mult mai mari în prezent. În ce priveşte vânzările, am sesizat o stagnare, dar suntem încrezători că vom avea clienţi pentru toate apartamentele noastre, în scurt timp”, a precizat, pentru „Cuget Liber”, Ioan I., reprezentant al unui dezvoltator imobiliar ce ridică blocuri în staţiunea Mamaia.

„Nimic nu mai este sigur, în prezent!”

Tinerii, la rândul lor, nu par să se mai înghesuie pentru programul Noua Casă, aşa cum se numeşte acum fosta Prima Casă. Mulţi se tem că nu îşi vor mai permite să-şi plătească ratele, care sunt în continuă creştere. „În urmă cu un an, un apartament cu două camere era în jur de 70.000 de euro. Acum abia dacă găseşti ceva la 75 - 77.000 de euro. Nu e o scumpire mare, dacă socoteşti în procente, în jur de 10%, dar 7.000 de euro sunt mulţi bani atunci când ceri un credit la bancă. Creşte rata cu sute de lei pe lună, creşte şi avansul. Cine îşi mai permite? Noi am renunţat, deocamdată, să ne mai cumpărăm apartament. Avem banii puşi deoparte pentru avans, dar nimic nu mai este sigur în momentul de faţă, nici situaţia din ţară, nici ratele, nici utilităţile, nimic…”, ne-a mărturisit Alina Mirea, o tânără mămică din Constanţa.

Ultima creştere a plafonului la Programul Noua Casă a fost anul trecut, înainte de criza utilităţilor şi de scumpirea materialelor de construcţie. Astfel, imobilul achiziţionat nu trebuie să coste mai mult de 140.000 de euro, cu posibilitatea de a obţine finanţare de cel mult 119.000 euro de la bancă. Diferenţa trebuie achitată de cumpărător sub forma unui avans de 15%.

Programul Noua Casă 2022 a fost demarat în luna martie, cu un plafon de garantare de 1,5 miliarde de lei, întocmai ca şi anul trecut.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.8835 secunde