Scuteriștii de profesie, așteptați să înceapă școala

545
Scuteriștii de profesie, așteptați să înceapă școala - mopedscuter3-1349193544.jpg

Articole de la același autor

Mai sunt doar câteva luni până când polițiștii îi vor trage pe dreapta inclusiv pe conducătorii de mopede și tricicluri cu motor de până la 15 kilowați și le vor cere permisul, și asta ca urmare a necesității transpunerii unor prevederi ale Parlamentului European și a Consiliului din decembrie 2006 privind permisele de conducere, a căror aplicare urmează să se realizeze de la data de 19 ianuarie 2013.


Niculae Dicu, directorul DIA Auto, totodată președinte al Asociației școlilor de șoferi - amatori și profesioniști - Dobro-gea, îi sfătuiește pe constănțenii care deja dețin ori speră să dețină cât de curând un scuter sau o motocicletă să încerce să obțină permisul înainte de 19 ianuarie. Cu categoriile A și A1 pot conduce și mopede, așadar cei care vor își pot lua de o grijă încă de pe acum. Mai mult de câștigat vor avea însă constănțenii care vor să conducă, pe viitor, motociclete puternice. De pe 19 ianuarie vârsta minimă de la care vor putea urca pe ele, cu permisul de conducere în buzunar, va fi de 24 de ani. De asemenea, și tinerii constănțenii care vor să dea de categoria D ar trebui să se grăbească. Vârsta urcă și aici la 24 de ani, de la 21. Așadar, nu ar fi de mirare ca aceste ultime trei luni din an să fie destul de aglomerate pentru școlile de șoferi din Constanța, mai ales având în vedere că doar șase dintre ele pot oferi școlarizare inclusiv pentru categoriile amintite mai sus.
Un alt motiv de grabă ar putea fi și majorarea tarifului pentru categoria A și A1. Se pare că acesta urmează să crească de la aproximativ 500 de lei, atât cât este în prezent, la 700 de lei.
Niculae Dicu a ținut să sublinieze, de asemenea, că legislația nu prevede ca elevii școlilor de șoferi să fi urmat învățământul obligatoriu.


Bicicleta, singura fără permis de conducere
Bine de știut este și faptul că se vor introduce două noi categorii ale permisului de conducere: categoria "AM", destinată conducerii mopedelor și tuturor vehiculelor asimilate acestora (practic, de la 19 ianuarie 2013 numai bicicletele vor mai putea fi conduse pe drumurile publice fără "carnet"), dar și categoria A2, destinată conducerii motocicletelor ale căror performanțe și caracteristici tehnice se situează între actuala subcategorie "A1" (viitoarea categorie "A1") și categoria "A". 


În textul directivei se precizează că, în cazul mopedelor, examenul pentru obținerea permisului de conducere poate fi susținut și la vârsta de 16 ani. Pentru obținerea unui permis auto pentru motociclete (categoria A, cu motoare cu puterea de peste 15kW) vor putea aplica doar cei care au împlinit 24 de ani sau cei care au 20 de ani și doi ani de experiență pe o motocicletă cu puterea maxi-mă de 35 kW și un raport putere / greutate ce nu depășește 0,2 kW/kg (categoria A2). 
Vârsta minimă pentru categoria A2 este stabilită la 18 ani. De cealaltă parte, vârsta minimă pentru tricicluri cu motor cu puterea de peste 15 kW este stabilită la 21 de ani.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Luni, 17 Septembrie 2012
Stire din Eveniment : A intrat cu mopedul în bordură
Pagina a fost generata in 0.5179 secunde