SE ANUNȚĂ MANIFESTAȚII DE AMPLOARE! "Solidaritatea Sanitară" va protesta alături de Federația Sanitas

133
SE ANUNȚĂ MANIFESTAȚII DE AMPLOARE!

Articole de la același autor

"Solidaritatea Sanitară" se alătură formelor legale de protest pentru susținerea revendicărilor comune, se arată într-un comunicat de presă.


"Având în vedere finalizarea unei liste comune de revendicări împreună cu Federația Sanitas, stabilită în cadrul negocierilor din data de 02.05.2018 desfășurate la Ministerul Sănătății, Federația "Solidaritatea Sanitară" din România anunță susținerea revendicărilor comune prin participarea la protestele legale din următoarea perioadă. 


În acest sens, în data de 7 mai 2018 Federația "Solidaritatea Sanitară" va organiza, timp de două ore, o "grevă românească" de avertisment (pichetarea spitalelor cu oamenii veniți de acasă, echipați în ținutele de protest, și greva japoneză din partea salariaților aflați la serviciu) ca formă de protest pentru susținerea revendicărilor organizației așa cum au fost formulate, concomitent cu greva de avertisment anunțată de Federația Sanitas.


Pentru a putea fi declarată cu adevărat o grevă generală în sectorul sanitar Federația "Solidaritatea Sanitară" continuă strângerea semnăturilor pentru grevă, până în acest moment exprimându-și acordul pentru declanșarea ei 23,2% din membrii de sindicat ai federației.
Acțiunile Federației "Solidaritatea Sanitară" se desfășoară în cadrul protestului împotriva "creșterilor salariale" care scad veniturile angajaților din sănătate, continuând formele de protest desfășurate până.


Una dintre revendicările esențiale ale Federației "Solidaritatea Sanitară" o reprezintă eliminarea "sancțiunilor pentru asigurarea continuității asistenței medicale" pe care o constituie includerea în limita de 30% a sporurilor pentru gardă și a celor pentru activitatea desfășurată în zilele nelucrătoare, cea mai eficientă soluție constituind-o eliminarea acestei limite.


Greva românească este o formă originală de protest, practicată în mod consecvent în deceniile anterioare în sectorul sanitar din România, cunoscută ca fiind "greva cu oameni de acasă". Esența acestei forme de protest o constituie pichetarea unităților sanitare prin prezența la proteste a salariaților aflați în timpul liber, pentru a proteja interesele pacienților. La formele tradiționale de acțiune Federația "Solidaritatea Sanitară" le adaugă pe cele specifice "grevei japoneze" pentru salariații aflați în timpul serviciului și gesturile de protest făcute posibile de noile tehnologii, cuprinse în pachetul protestelor online (numite protestele inteligente). Combinând tradiția sectorului sanitar românesc cu inovarea socială și tehnică, greva românească permite desfășurarea unor proteste eficiente cu respectarea legalității, fiind aplicabilă atât în situația în care sunt îndeplinite condițiile legale pentru grevă cât și în cazul în care acestea urmează a fi îndeplinite ulterior (cazul prezent).


Revendicările pentru susținerea cărora protestează membrii de sindicat sunt cele care au fost transmise atât Ministerului Sănătății în cadrul negocierilor din data de 2 mai 2018 cât și primului ministru, respectiv:
Acordarea drepturilor prevăzute în Regulamentul de sporuri prin raportarea procentuală a sporurilor și a drepturilor asociate la salariul de bază actual cel puțin la nivelul procentelor pe care salariații le aveau anterior.
Respectare principiului drepturilor câștigate pentru toate categoriile de salariați în privința sporurilor pentru condițiile de muncă prin eliminarea limitei de 30% aferentă sporurilor și reintroducerea cumulărilor.
Respectarea principiului echității în sistemul de salarizare din sănătate prin creșterea salariilor de bază ale tuturor categoriilor de angajați din sănătate la nivelul maxim din lege începând cu data de 1 martie 2018 și reașezarea salariilor de bază din grilă în acord cu acest principiu.


Introducerea Anexei nr. 6 la Regulamentul de sporuri în rândul situațiilor în care sporurile pot fi cumulate, alături de anexa nr. 7. Adăugarea tuturor unităților de interes național și regional în Anexa nr. 6.


Păstrarea limitelor minime ale sporurilor din actualul Regulament de sporuri, ele având caracterul de limite minime garantate pentru a proteja salariații de reducerea veniturilor salariale.


Respectarea dreptului tuturor salariaților din sănătate care lucrează în condițiile de muncă prevăzute în HG nr. 153/2018 (Regulamentul de sporuri) la sporurile corespunzătoare, indiferent de categoria profesională din care fac parte.


Acceptarea propunerilor Federației "Solidaritatea Sanitară" la Contractul colectiv de muncă de la nivel de sector sanitar.
Impozitarea indemnizației de hrană în acord cu regimul fiscal al acestui tip de protecție socială, similar tichetelor de masă, respectiv cu 10% (indemnizația de hrană trebuie scutită de plata contribuțiilor, aplicându-i-se doar impozitul pe venit).


Asimilarea moașelor, tehnicienilor medicali, surorilor medicale … cu asistentele medicale din punctul de vedere al momentului de aplicare a creșterilor salariale.


Eliminarea situațiilor de reducere a veniturilor salariale generate prin mutarea contribuțiilor prin creșterea salariilor de bază proporțional cu valoarea contribuțiilor transferate la care se adaugă o creștere de 4% (similar procedurii aplicate tuturor salariaților din sectorul bugetar).
Doar împreună vom reuși!"


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.7492 secunde