"SECRETELE" INCREDIBILE ale ariilor protejate din Constanța. Ce se ASCUNDE acolo?

1259
2

Articole de la același autor

Constanța are zeci de arii naturale protejate care, cel puțin teoretic, "ascund" în special specii de păsări și plante extrem de rare, multe protejate la nivel european. În ultimii ani însă puțini s-au mai interesat îndeaproape de soarta acestora, așadar nu se mai poate spune exact ce mai avem sau nu în aceste zone. Câteva exemple: în zona Cheilor Dobrogei se găsesc numeroase specii de lilieci protejate la nivel european, Pădurea Hagieni găzduiește o importantă faună de nevertebrate, protejate, de asemenea, la nivel european, iar dealul Allah Bair este deosebit de important din punct de vedere floristic.

Cu aproape 30 de milioane de lei, fonduri nerambursabile, Asociația Română pentru Dezvoltare Durabilă Constanța își propune să schimbe acest lucru. Ieri s-a lansat proiectul "Îmbunătățirea stării de conservare a biodiversității în ariile naturale protejate aflate în custodia Direcției Silvice Constanța", cofinanțat prin Fondul European de Dezvoltare Regională. Acesta se implementează în județele Constanța, Călărași și Ialomița, pe o durată de 36 luni.

Obiectivul proiectului constă în eficientizarea măsurilor de conservare a mediului natural din ariile naturale protejate aflate în custodia Direcției Silvice Constanța.

"Proiectul este localizat pe județul Constanța, în primul rând. Este rețeaua de arii protejate aflate în custodia Direcției Silvice Constanța, care înseamnă 44 de arii protejate, în care sunt 20 de situri Natura 2000, rețeaua de interes european. Suprafața totală a lor este de peste 105.000 hectare. Aproape toate, 99% se află pe teritoriul județului Constanța, cu excepția unor mici insule, pe Dună-re, care sunt pe județele Călărași și Ialomița. Toată investiția proiectului, care înseamnă peste 29 de milioane de lei, cu tot cu TVA, este pentru protecția naturii județului Constanța", a precizat Mihai Neacșu, managerul de proiect.

Un pas important

Concret, cel mai important obiectiv al proiectului constă în realizarea de planuri de management pentru ariile protejate, însă urmează să se construiască și trei puncte de informare la Murfatlar, Băneasa și Cernavodă. "Cea mai importantă investiție este în planurile de management pentru aceste arii protejate, care se vor face pe baza unor studii detaliate asupra biodiversității, adică asupra florei și faunei. Să se cunoască exact ce avem acum în teren, care este situația speciilor de floră, faună și a habitatelor importante. Avem de urmărit 17 habitate și 179 de specii de importanță pentru România și pentru Europa. Asta este cea mai mare investiție, ca și cost și ca durată. Studiile acestea se întind pe o durată de doi ani de zile, pe două sezoane de vegetație. Un alt contract important care chiar s-a încheiat a fost dezvoltarea unui sistem informatic, a unei aplicații informatice care să ajute custodele - Direcția Silvică Constanța - să poată să gestioneze mai bine aceste arii protejate. Vom construi și trei puncte de informare, construcții noi, care vor fi amplasate în Murfatlar, Băneasa și Cernavodă pentru informarea publicului vizitator asupra acestor rezervații, iar în plus vor avea loc și acțiuni de informare și conștientizare", a explicat Mihai Neacșu.

Potrivit acestuia, nicio investiție nu se poate face după legislația actuală până nu ai aceste planuri de management, până nu se știe exact ce este în teren. "Trebuie întâi studiat atent flora, fauna, și apoi făcute acolo anumite investiții", a explicat Mihai Neacșu. 

Comentează știrea

constantean
6 iunie 2013
atentie

Mereu se dau nume pompoase proiectelor de acest fel, dar nu mai sta nimeni sa vada pe ce ae duc banii. Macar de ar ajunge banii acolo unde trebuie, nu la cine trebuie...

xxx
6 iunie 2013
protectie mediu

Concret, cel mai important obiectiv al proiectului constă în realizarea de planuri de management pentru ariile protejate, serios?

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.5415 secunde