Serviciile de roaming se ieftinesc de la 1 iulie, în UE

147
În baza unei noi reglementări aprobate de Parlamentul European, cetățenii UE care vor călători în spațiul comunitar, după data de 30 iunie, vor plăti mai puțin pentru serviciile de roaming.

Piața unică a telecomunicațiilor
Mesajele scrise, apelurile și serviciile de date în roaming vor costa mult mai puțin de la 1 iulie. Astfel, un mesaj scris trimis din străinătate în UE va costa cel mult 0,11 euro de la această dată, față de 0,28 euro, în prezent. Ieftinirea apelurilor telefonice va avea loc progresiv. Până în iulie 2011, plafonul va scădea progresiv, de la 0,46 la 0,35 euro pe minut, pentru un apel efectuat în străinătate în roaming, și de la 0,22 la 0,11 euro, pentru apelurile primite în străinătate în roaming. Operatorii de telefonie mobilă vor trebui să factureze apelurile în roaming la secundă începând cel târziu din secunda 31, ceea ce va pune capăt practicilor actuale, din cauza cărora consumatorii plătesc cu până la 24% mai mult.
Consumatorii europeni vor economisi până la 60% din costul facturii pentru utilizarea telefonului mobil în străinătate, în UE, ne asigură experții comunitari.
"Apreciez sprijinul puternic acordat de Parlamentul European propunerii Comisiei de a crea o piață unică a telecomunicațiilor pentru toți europenii, indiferent dacă aceștia trec frontiera în scop turistic sau pentru călătorii de afaceri - a declarat José Manuel Barroso, președintele Comisiei Europene. Acum, în urma acestui vot, Europa este în mod clar cel mai atractiv continent din lume pentru utilizatorii telefoanelor mobile. Sper ca acest fapt să se traducă foarte curând într-o dezvoltare și mai accentuată a serviciilor de date mobile în UE."
La rândul ei, Viviane Reding, comisarul UE pentru telecomunicații, a declarat: "Votul de astăzi pune capăt definitiv jecmănelii prin roaming în Europa".

Noile reglementări
Noile reglementări UE privind serviciile de roaming aprobate de Parlamentul European vor avea drept rezultat:
l plafonarea prețului care poate fi facturat consumatorilor pentru trimiterea unui mesaj scris în timp ce se află în străinătate la 0,11 euro (fără TVA);
l reducerea substanțială a tarifelor pentru transferul de date în roaming (costul navigării pe Internet sau al descărcării de filme utilizând telefonul mobil în străinătate), introducând un plafon pentru prețurile en gros de 1 euro/magabyte descărcat, față de media actuală a prețurilor en gros de 1,68 euro/megabyte, cu tarife foarte ridicate în Irlanda (6,82 euro), Grecia (5,30 euro) și Estonia (5,10 euro). Plafonul pentru prețurile en gros va scădea la 0,80 euro, în 2010, și la 0,50 euro, în 2011;
l protejarea consumatorilor de "șocurile facturii", permițând clienților să aleagă un mecanism de întrerupere atunci când factura ajunge la 50 euro, consumatorul putând opta pentru o limită superioară. Aceste măsuri de transparență vor trebui puse în practică de operatori până în martie 2010. Recent, un consumator german care a descărcat în roaming un program TV, în timp ce se afla în Franța, a primit o factură în valoare de 46.000 euro;
l reducerea în continuare a plafoanelor tarifare pentru apelurile efectuate cu telefonul mobil în roaming. Plafoanele actuale, și anume 0,46 euro, pentru apelurile efectuate, și 0,22 euro, pentru apelurile primite în străinătate, vor coborî la 0,43 euro, și, respectiv, 0,19 euro, de la 1 iulie 2009, apoi la 0,39, respectiv 0,15 euro, de la 1 iulie 2010, și la 0,35, respectiv 0,11 euro, de la 1 iulie 2011 (este vorba în toate cazurile de prețuri pe minut, fără TVA);
l introducerea principiului facturării la secundă după primele 30 de secunde pentru apelurile efectuate în roaming și începând cu prima secundă pentru apelurile primite în roaming. În prezent, consumatorii plătesc cu aproximativ 20% mai mult decât consumă efectiv, atunci când efectuează sau primesc apeluri.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.0551 secunde