Sindicatele constănțene strâng semnături pentru greva generală

373

Articole de la același autor

Consiliul Județean al Uniunii Județene Constanța al "CNSLR - Frăția" s-a reunit ieri, 7 noiembrie 2017, pentru a aproba începerea campaniei de strângere a semnăturilor în vederea declanșării grevei generale. 


Decizia privind organizarea acestei forme radicale de protest a fost luată de biroul operativ al Confederației Naționale a Sindicatelor Libere din România "CNSLR - Frăția", la sfârșitul lunii trecute.


Pe lista nemulțumirilor de află:
➤ scăderea tuturor salariilor, în principal în mediul privat, și pierderea de locuri de muncă, ca urmare a transferului contribuțiilor sociale de la angajatori la angajați;
➤imposibilitatea negocierilor sectoriale și intersectoriale din cauza prevederilor Legii nr. 62 din 2011, fapt ce duce la privarea salariaților de o protecție reală;
➤întârzierea nejustificată, de peste patru luni, a acordării drepturilor salariale pentru angajații unor unități publice de asistență socială și medico-socială.


Luând cuvântul în fața celor 180 de sindicaliști prezenți, Constantin Grosu, președintele organizației județene, a spus următoarele: "Consiliul național al confederației a hotărât că singura cale de urmat este greva generală. De ce s-a ajuns aici? S-a discutat cu partidele aflate la putere și cu guvernanții, dar până astăzi tot nu se știe cum va fi începând cu data de 1 ianuarie 2018. Șe știe, în schimb, că se dorește reducerea salariilor. Coaliția guvernamentală a promis o creștere de 25% a salariilor bugetarilor. După ultimele informații și calcule, creșterea va fi de maxim 3%. În schimb, salariile celor din sectorul privat vor scădea. Nu suntem de acord să pierdem nici măcar un leu din salarii, dimpotrivă, dorim ca salariile să crească, să sporească bunăstarea, așa cum s-au angajat PSD și ALDE, când au preluat puterea. Acesta a fost programul PSD-ului. Niciodată nu a spus că se vor reduce salariile. Mai mult, astăzi (ieri, 7 noiembrie - n.n.), prefectul a convocat uniunile sindicale din județ și organizațiile patronale, să ne explice ce a hotărât ministrul Muncii, Olguța Vasilescu, de ieri până azi. Și a venit cu un material de vreo 30 de pagini. Noi, liderii sindicatelor, ne-am uitat la el, ne-am spus poziția, ne-am ridicat și am plecat. Poziția noastră, a sindicatelor, a tuturor confederațiilor, este: grevă generală. Toți prefecții din țară au organizat astfel de întâlniri. Am luat legătura cu colegii din toate județele și mi s-a spus că toți au refuzat să ia parte la aceste ședințe ad-hoc."


Decizia de strângere a semnăturilor în vederea grevei generale a fost aprobată cu 173 de voturi "pentru", 4 voturi "împotrivă" și 3 abțineri.


Campania de strângerea a semnăturilor se va încheia pe data de 17 noiembrie 2017, după care va avea loc o nouă reuniune a Consiliului Județean al Uniunii Județene Constanța al "CNSLR - Frăția", în care vor fi prezentate rezultatele. 


"În județul Constanța, Uniunea Județeană Constanța cuprinde organizații sindicale din Rompetrol (din sectoarele de extracție, prelucrare, distribuție și off-shore), de la Oil Terminal, din Sănătate, Finanțe Publice, din companii portuare, transportul în comun, taximetrie și altele, care reprezintă interesele a circa 12.000 de membri de sindicat", a declarat, pentru cotidianul "Cuget Liber", Constantin Grosu.


La nivel național, greva generală va fi organizată în următoarele sectoare de activitate, puternic reprezentate în cadrul Confederației "CNSLR - Frăția": energie, petrol și gaze; chimie și petrochimie; comunicații; transporturi; industria lemnului și mobilei; industria textilă și a prelucării pieilor; agricultură; sănătate; învățământ; administrația publică și asistență socială. 


Data declanșării grevei generale va fi decisă după strângerea semnăturilor celor 500.000 de salariați - membri ai confederației.


Opoziția față de așa-zisa revoluție fiscală a Guvernului Tudose este în continuă creștere. Sindicatele s-au declarat ferm împotriva modificării Codului fiscal și organizează ample acțiuni de protest. Coaliția pentru Dezvoltarea României nu susține măsurile fiscale anuțate de Guvernul Tudose, a anunțat aceasta într-o conferință de presă. Organizația, care reunește asociații de afaceri din aproape toate domeniile de activitate, consideră că acestea nu trebuie adoptate în grabă și cere oprirea "terapiei de șoc".


Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România respinge "revoluția fiscală", apreciind că efectele ei vor fi devastatoare pentru IMM-uri. 


Duminică, 5 noiembrie 2017, circa 35.000 de români au protestat, în București și alte mari orașe ale țării, împotriva modificării legilslației privind Justiția și a Codului fiscal".


Consiliul Fiscal și Consiliul Economic și Social, două organisme consultative, au dat avize negative proiectului de act normativ, mass-media care a acuzat Guvernul de "terorism fiscal".


Primarii din mai multe municipii susțin că transferul contribuțiilor la angajați va afecta bugetul administrațiilor locale. Calculul arată că veniturile proprii totale ale acestora vor scădea cu cel puțin 20%, a declarat Ilie Bolojan, primarul Oradei și președinte executiv al Asociației Municipiilor din România.


La rândul lor, partidele din opoziție, au criticat dur "revoluția fiscală", iar PNL a anunțat că va organiza proteste de stradă. Senatorul Traian Băsescu, i-a solicitat premierului Mihai Tudose să oprească modificarea Codului fiscal, atenționându-l că își va asuma împingerea țării și a populației într-un dezastru. Larândul său, fostul premier și șef al PSD, Victor Ponta, a afirmat că transferul contribuțiilor sociale în sarcina angajaților este cea mai proastă decizie a Guvernului Tudose.


Ce să mai spunem de președintele României, Klaus Iohannis, care în mai multe rânduri a etichetat drept "țopăială fiscală" intenția coaliției guvernamentale PSD - ALDE de a aduce modificări Codului fiscal împotriva voinței unei întregi națiuni. 


În ciuda presiunii generale, Guvernul Tudose e decis să aprobe, în ședința extraordinară de astăzi, 8 noiembrie 2017, OUG de modificare a Codului fiscal.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5663 secunde