Profesorii amenință cu proteste: "În educație nu faci performanță cu profesori care nu sunt plătiți corect!"

3096
15
Profesorii amenință cu proteste:

Articole de la același autor

Reprezentanții profesorilor i-au băgat în ședință, ieri, pe premierul Mihai Tudose, ministrul Educației, Liviu Pop, ministrul Finanțelor, Ionuț Mișa, ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu și ministrul Cercetării și Inovării, Puiu Lucian Georgescu. 


În cadrul întâlnirii au fost discutate mai multe probleme din învățământul preuniversitar, printre care necesitatea adoptării unei noi Legi a educației, modificarea programelor școlare, dar și salarizarea angajaților din învățământ sau recuperarea banilor câștigați în instanță. 


"Ministrul Finanțelor a confirmat calculele făcute de federația noastră, potrivit cărora, salariile nete în învățământul preuniversitar cresc cu 3% în ianuarie 2018 și cu 22% în luna martie a anului viitor, deși salariul brut se majorează cu 50%. Motivul îl reprezintă transferul contribuțiilor sociale de la angajator la angajat. Este nevoie de o soluție prin care veniturile cadrelor didactice să crească mai mult, altfel, educația rămâne sistemul cu cele mai mici salarii. Dacă majorarea salariilor nete ar fi fost de 50%, am fi putut spune că este un câștig real și ar fi reprezentat un pas important în atragerea tinerilor performanți și cu vocație în meseria de dascăl. În situația aceasta, însă, să vii la catedră cu un salariu de 1.795 de lei, în 2018, nu știu dacă e un efort pe care un tânăr capabil și-l dorește, iar plecarea spre mediul privat este iminentă", a declarat președintele FSLI, Simion Hăncescu.


Premierul a promis că, până la sfârșitul acestui an, vor fi găsiți banii pentru plata sumelor restante la drepturi salariale, stabilite prin sentințe judecătorești. De asemenea, pentru plata dobânzilor, Ministerul Educației va trebui să reglementeze în perioada următoare cadrul legal care să permită plata acestora de la bugetul de stat, urmând ca plata efectivă să se facă, cel mai probabil, anul viitor. 


De asemenea, Guvernul a acceptat ca plata salariilor pentru învățământul preuniversitar să se facă direct la unitățile de învățământ și nu prin intermediul primăriilor, cum se întâmplă în acest moment. Se ia în discuție și renunțarea la costul standard per elev, întrucât salariile din educație sunt stabilite prin lege, iar acest cost standard nu se mai justifică. 


"În perioada următoare vor fi demarate discuții pe o nouă lege a educației, care să se aplice începând cu data de 1 septembrie 2018. Guvernul recunoaște, de asemenea, că programele școlare trebuie regândite din temelii, iar Ministerul Educației urmează să stabilească procedura de lucru. În această săptămână vor fi noi discuții la Ministerul Muncii pentru clarificarea unor aspecte privind aplicarea Legii de salarizare, care a provocat confuzii, precum și aspecte privind Legea pensiilor. Toate aceste concluzii vor fi comunicate membrilor noștri de sindicat, alături de care vom decide strategia pentru perioada următoare. Anunțăm că există riscul declanșării unor proteste", a mai declarat liderul de sindicat.


Comentează știrea

15 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 
EGO
29 august 2017
Invatamant

PERFORMANTA ,cu 30 de elevi in clasa,Andreea? Poate prin meditatii...

garda de otel
29 august 2017
asa este

asa este nu poti face performanta cu 70 zile concediu cu nici 100 ore pe luna petrecute la scoala cu barfe in cancelarie si la inceput de ora , nu credeti ca vreti prea multe?si rezultate?sau sunt copii prosti nu invatainsa vin si intreb nu a-ti facut modul pedagogic?trebuie sa stiti cum sa i atrageti sa invete

Mihai
29 august 2017
Regrete

In marea lor majoritate au votat PSD-ul, crezand orbeste in promisiunile electorale. Au marit salariile in primarii , iar pentru ei nu au mai avut bani. Sunteti multumiti acum?

Ciacâr
29 august 2017
Ticăloși,nemernici,netrebnici,neispraviti

care nu se mai satura de spăgi si meditații pe baza de șantaj,care muncesc,sanchi,50 ore pe luna si acum au tupeu sa ceara pensii de serviciu,ca aia care n-au sărbătoare zile libere,au numai interdicții si limitarea unor drepturi...

Cruelitta (de pe ) Peron
29 august 2017
Și eu unde mă duc?

Tocmai când 'marșam' si eu pe un post de director la o scoală oarecare, ce sa vezi??? S-au ocupat toate posturile bune! Stau cu geamantanul pe peron si aștept cu sufletul la gură să renunțe cineva. Măcar adjunctă sa fiu. Mă ia și pe mine cineva?

Lupul, epuizat si rupt de raceala
29 august 2017
cu nasul plin de muci

Stai, nebunatico, ce te pierzi cu firea?! Stai sa imi revin putin, inca imi mai tremura genunchii si dupa ce termin tigara tot tu, Cruellito cu scholl la cot, o sa ma ajuti sa mai scap de mucozitati! Yuppi, yuppi, tzop, tzop, uurraaaa!

Răspuns la: Și eu unde mă duc?
Adăugat de : Cruelitta (de pe ) Peron, 29 august 2017
Tocmai când 'marșam' si eu pe un post de director la o scoală oarecare, ce sa vezi??? S-au ocupat toate posturile bune! Stau cu geamantanul pe...
Cruelitta indignata
29 august 2017
Ma mai ia cineva?

Poate aia din peninsula, dar nu ma mai suna!!! Si mi-au promisss!!! Or fi vorbit cu ceilalti, aia la care am mai vrut, dar nu au vrut ei, sanchi, cica sunt prea buna pentru ei!!! Arogantii dreaqului! Aia cu cap si dantura de cal isi tot da aere de interculturalitate si cica nu ma vor ca sa nu o eclipsez! Stiu ca pot, dar unde si cu cine?!

lupul rabdator
29 august 2017
Hai, la gara!

Stai ca nu dau turcii! Ai rabdare si o sa vezi cum toate visele ti se vor implini. De ce sa ne grabim, avem toata padurea inainte si trenurilii sunt multe, multe. Ce daca l-ai pierdut si pe asta de anu' asta ( scolar)? Mai vine unul si la anu', si in anul urmator, si tot asa, pana reusesti sa sari macar intr-un marfar. E bun si ala, daca unul mai acatarii nu se opreste in viata ta.

Răspuns la: Ma mai ia cineva?
Adăugat de : Cruelitta indignata, 29 august 2017
Poate aia din peninsula, dar nu ma mai suna!!! Si mi-au promisss!!! Or fi vorbit cu ceilalti, aia la care am mai vrut, dar nu au vrut ei, sanchi...
cruelitta enervata
29 august 2017
Fara egzamen

Lupule, tu bati campii cu gratie! Vrei sa ma pui sa dau egzamen, dar eu nu vreau asa. Eu vreau fara prostiile astea, mie imi place sa vin ca o floricica de camp, sa ma infig drept in cabinetul directorului, sa-mi legan pletele in vant (sau in bataia aerului conditionat, dupa caz), si sa iau decizii. Atat!

Răspuns la: Hai, la gara!
Adăugat de : lupul rabdator, 29 august 2017
Stai ca nu dau turcii! Ai rabdare si o sa vezi cum toate visele ti se vor implini. De ce sa ne grabim, avem toata padurea inainte si trenurilii sunt...
Cruelitta, pe vine,
30 august 2017
dupa tuffe

Vai, ce ma fack! Ma striga lupul si eu nu termin! De cand cu activitatea mea din ultimul an scolar si, mai nou, cea cu lupul, nu prea ma mai tine muschiul...si ma scap pe unde apuc! Dar sparcaiala nasoala, cu spume! Eu zic ca nu miroase rau, dar toti au inceput sa strambe din nas cand apar, chiar si aia care ma lingeau si ma pupau cand eram eu improprietarita cu scoala de catre sotul meu...aaa...fostul, pardon, actualul, nu mai stiu exact! Off, ma striga lupul!!! Ii arde de harjoneala! Cica vrea sa ma facke!

Răspuns la: cu nasul plin de muci
Adăugat de : Lupul, epuizat si rupt de raceala, 29 august 2017
Stai, nebunatico, ce te pierzi cu firea?! Stai sa imi revin putin, inca imi mai tremura genunchii si dupa ce termin tigara tot tu, Cruellito cu...
15 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 
Pagina a fost generata in 0.6235 secunde