Concurs Sindicatele portuare au deschis sezonul negocierilor salariale

352

Articole de la același autor

Înregistrarea contractului colectiv din ramura transporturi la Ministerul Muncii a deschis calea negocierilor salariale din companiile portuare. Ca de fiecare dată, sindicatele solicită o majorare peste nivelul inflației oficiale și ceva pe deasupra. Ele își fac calculele pornind de la prevederile contractului colectiv de nivel superior și de la datele raportate de Institutul Național de Statistică. Potrivit acestora, indicele prețurilor de consum a crescut cu 6,57% în intervalul decembrie 2006 - decembrie 2007. Cea mai mare scumpire au avut-o mărfurile alimentare (9,14%), care reprezintă aproape 50% din cheltuielile zilnice ale unei familii. Serviciile, care dețin la rândul lor o pondere ridicată, au avut un indice de creștere a prețurilor de 8,55%.
Pe de altă parte, sindicaliștii au în vedere ceea ce se va întâmpla în 2008. Este drept, spun ei, că guvernul a fundamentat Legea bugetului pe o rată de numai 3,8% a inflației. Dar o asemenea estimare este utopică. Deteriorarea cursul de schimb al leului face ca prețurile tuturor alimentelor să crească fără a ține seama de prevederile guvernamentale, erodând puterea de cumpărare a salariilor.
Întărirea dolarului și a euro în raport cu leul are și o parte bună, spun sindicatele. Companiile portuare obțin venituri în valută, dar achită salariile în lei. În această situație, diferențele de curs valutar pot asigura resursele pentru creșterea salariilor. Altfel spus, de conjunctura valutară favorabilă trebuie să beneficieze nu doar patronatul, ci și angajații. Pe parcursul luni ianuarie, euro s-a apreciat cu 4,5%, iari dolarul cu 5%.
În prezent, se derulează negocieri la companiile portuare "Socep" și "Oil Terminal". Contactat de cotidianul "Cuget Liber", Gheorghe Aurel, liderul sindicatului din cadrul terminalului petrolier, a refuzat să divulge care sunt solicitările sindicatului. "Trebuie să ne înțelegeți! Suntem în perioada de tatonări și nu este corect ca vreuna dintre părțile aflate la masa negocierilor să divulge asemenea date. Nu trebuie să vă mai amintesc, însă, faptul că, dacă nu ne vom înțelege, avem dreptul legal de a declanșa conflictul de interese."
Anul trecut, negocierile salariale de la "Oil Terminal" au fost tensionate. Sindicatul solicitase o majorare de 30%. Apoi și-a moderat pretențiile, cerând o creștere în sumă fixă de 150 lei. În final, angajații s-a mulțumit cu 100 lei.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.0525 secunde