Sindicatele portuare cer ITM și fiscului să sancționeze munca la negru

393

Articole recomandate

Companiile din portul Constanța sunt afectate grav de criza economică prelungită. Traficul de mărfuri a scăzut la începutul anului. Dacă în luna decembrie erau la operare în medie 60 - 65 de nave pe zi, în prezent, numărul lor a scăzut la 30.
Pe fondul scăderii volumului de activitate, competiția dintre operatori s-a accentuat. Din păcate, aceasta nu se duce întotdeauna cu mijloace corecte, după cum remarca Daniel Linteș, directorul general al companiei "Socep". "Suntem nevoiți să concurăm pe piață cu anumite firme care folosesc forță de muncă ilicită, care ne fac concurență neloială. Inspectoratul Teritorial de Muncă, Autoritatea Navală Română, chiar și Organizația Patronală Operatorul Portuar ar trebui să se implice în această problemă" – a declarat acesta.
Petre Costel, liderul Federației Naționale a Sindicatelor Portuare, susține că se simte neimplicarea organelor de control din cadrul autorităților portuare și al Inspecției Muncii. "Avem informații de la liderii sindicatelor din portul Constanța că mulți operatori utilizează munca la negru. Aceste practici afectează locurile de muncă, contractele de muncă ale membrilor de sindicat. Costurile cu personalul ale celor ce recurg la munca ilegală sunt mult mai mici decât ale celor care respectă legea. Ei fac nu doar concurență neloială, ci și evaziune fiscală, aduc prejudicii bugetului de stat, bugetelor asigurărilor sociale și de sănătate, fondului de șomaj. Noi credem că nu numai Inspecția Muncii trebuie să facă ordine, ci și Autoritatea Navală Română, Compania Națională Administrația Porturilor Maritime Constanța. Ar trebui să se implice și Ministerul de Finanțe, întrucât în conformitate cu Codul Fiscal, munca la negru reprezintă evaziune fiscală. Aș vrea să aflu un răspuns din partea fiscului dacă până acum, dintre cei care au fost depistați că folosesc munca la negru în portul Constanța sau în afara lui a fost amendată, cercetată sau condamnată vreo persoană pentru evaziune fiscală? Eu nu îmi amintesc să se fi întâmplat așa ceva."
Liderul Federației Naționale a Sindicatelor Portuare susține că Inspectoratul Teritorial de Muncă a efectuat controale sporadice pe raza portului, dar din vara anului trecut nici măcar acestea nu au mai avut loc.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.5929 secunde