Singurul producător român de instalații de irigații a câștigat războiul cu importurile

1344

Articole de la același autor

"Timp de 20 de ani, piața românească de echipamente pentru irigații a fost dominată de importuri. După tot felul de experimente costisitoare, fermierii s-au convins că cele mai performante sisteme de irigații finale sunt cele fabricate în România. Sunt mai bune, mai ieftine și mai ușor de exploatat. Acestea sunt motivele pentru care, în prezent, ne confruntăm cu un mare număr de solicitări, cărora nu putem să le facem față."

Declarația îi aparține inginerului mecanic Mircea Măgureanu, patronul firmei Novus, singura companie producătoare de echipamente de irigații din România.

v v v

Compania Novus s-a înființat în 1991. La acea vreme, producea utilaje agricole de mică complexitate. Începând din 1999, a trecut la producția de instalații de irigat și motopompe. A fost un început dificil, căci producătorul constănțean trebuia să se afirme pe o piață invadată de importuri.

În anii care au trecut, Novus a devenit un fabricant redutabil de instalații de irigat, realizate după propriile proiecte. Din 1999 și până astăzi, compania a livrat 840 de instalații de irigat, care acoperă o suprafață de circa 420.000 de hectare de teren arabil, cu puțin sub suprafața de teren arabil a județului Constanța, de 484.000 de hectare.

"În prezent suntem singurul producător de sisteme de irigații din țară. Românii s-au săturat de utilajele necorespunzătoare aduse din străinătate pe bani foarte mulți. S-au săturat și de instalațiile acelea foarte mari, cu pivot rotitor, cu rampe lungi de 400 - 600 de metri și care, după prima iarnă, rămân fără niște diuze, fără conducte ori au alte necazuri. Cumpărătorii constată că furnizorii le răspund greu, abia după două - trei luni la solicitări. În schimb, compania Novus rezolvă într-un interval de numai 24 de ore orice defecțiune, pentru echipamentele aflate în termenul de garanție, de doi ani. Pentru cele care au ieșit din garanție se asigură piese de schimb timp de 15 ani. Sunt echipamente care au depășit această perioadă, iar fermierii vin la noi pentru reprarații. Le recondiționăm subansamblele, iar pe unele le modernizăm", relatează Mircea Măgureanu.

Trebuie precizat faptul că aproape toate componentele instalațiilor de irigat produse de Novus sunt fabricate în România, mai puțin furtunul (un tub special, adus din Italia) și aspersorul. În rest, 90% din componente sunt produse chiar de către Novus, iar 10% de către alte unități din țară.

În cazul motopompelor, motoarele sunt importate din Uniunea Europeană, pentru că România nu le mai fabrică.

Livrările din luna mai 2018 însumează 17 instalații de irigat și 13 motopompe, cantitate ce reprezintă cam jumătate din producția pe un an. Beneficiarii sunt 16 fermieri din județele Constanța, Brăila, Bacău și Dolj. Solicitările continuă să curgă și sunt semnale că nu se vor opri nici în perioada de toamnă - iarnă.

v v v

În afara instalațiilor de irigat și a motopompelor pentru agricultură, Novus produce și motopompe pentru intervenția la inundații și incendii.

Compania a câștigat o licitație de 16 milioane de lei pentru construcția de motopompe destinate Inspectoratului General pentru Situații de Urgență București. Acestea sunt fabricate după un proiect propriu, contractul fiind realizat în proporție de 80%. Motopompele livrate până în prezent și-au dovedit performanțele la intervențiile de la inundații.

Nu este singurul contrat cu IGSU. Încă din anul 2007, în dotarea pompierilor români se află 164 de motopompe de dimensiune medie, "Novus 1000" și "Novus 2000", care funcționează și în prezent fără niciun fel de probleme.

Printre cei ce au achiziționat motopompele "Novus" se mai află compania Apele Române și o serie de ferme piscicole.

Criza de lucrători care a lovit întreaga economie a afectat și compania Novus. "În prezent, mai avem doar 32 de lucrători. În ultima vreme am pierdut 12 lucrători prin ieșirea anticipată la pensie. Oamenii s-au pensionat mai repede, din cauza temerilor provocate de instabilitatea legislativă. S-au gândit că cine știe cum se va modifica legea și vor fi afectați. Acum ar vrea să mai lucreze, dar legea nu le permite celor care s-au pensionat anticipat. Compania noastră a pierdut o forță de muncă supercalificată. Vom fi nevoiți să pregătim alți meseriași, dar timpul de formare este destul de lung", relatează inginerul.

Din 1991 și până astăzi, producătorul Novus a fost nevoit să depășească numeroase piedici ridicate de autoritățile statului și de bancheri în calea industriei românești, câtă a mai rămas.

"De 27 de ani mă ambiționez să demonstrez că inteligența românească în domeniul ingineriei și fabricării utilajelor continuă să existe - spune Mircea Măgureanu. Toate piedicile întâmpinate în această perioadă s-au datorat faptului că m-am ambiționat să lucrez cinstit. N-am vrut decât să lucrez cinstit și să demonstrez că se poate face producție și am realizat una dintre cele mai performante fabrici de utilaje pentru irigat și de motopompe. Străinii când vin și ne văd produsele se minunează că noi românii putem să le realizăm cu atât de puțină dotare, fără linii automate de fabricație, fără instalații de debitat cu laser și altele."

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.4585 secunde