Situație dramatică în agricultură. 1,1 milioane de hectare afectate de secetă

112
Situație dramatică în agricultură. 1,1 milioane de hectare afectate de secetă - seceta-1589289979.jpg

Articole recomandate

Suprafața agricolă calamitată până în prezent din cauza secetei a ajuns la 1,1 milioane de hectare, a anunțat ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Oros.


La nivel national, sunt irigate doar 222.121 hectare, aproximativ 20% din totalul suprafeței afectate de secetă.


"Echipele de constatare a pagubelor produse de secetă lucrează, au lucrat și sâmbătă și duminică, astfel încât acolo unde fermierii doresc întoarcerea culturilor să aibă posibilitatea să o facă. Județele cu suprafețele calamitate cele mai mari sunt Constanța, care are 416.000 hectare calamitate, iar suprafața irigată acum 13.000 de hectare, și Tulcea, care are o suprafață calamitată de 129.000 de hectare, iar aici se irigă pe 13.000 hectare", a spus ministrul citat de Agerpres.


Oros a subliniat că se așteaptă centralizarea tuturor datelor pentru a se cunoaște suprafața exactă calamitată în urma secetei puternice și extreme.


Potrivit prognozei de specialitate, publicată de Administrația Națională de Meteorologie (ANM), în intervalul 12 - 18 mai, în cultura grâului de toamnă, conținutul de apă pe profilul de sol 0-100 cm se va încadra în limite scăzute și deosebit de scăzute, seceta pedologică fiind moderată, puternică și extremă, în Dobrogea, Muntenia, Banat, Crișana și Transilvania, cea mai mare parte a Olteniei și Moldovei. Izolat în nordul Olteniei și al Maramureșului, estul Moldovei, rezerva de umiditate din sol va prezenta valori satisfăcătoare.


În plus, aprovizionarea cu apă pe adâncimea de sol 0-20 cm, în cultura de porumb, se va situa în limite scăzute (secetă pedologică moderată) și deosebit de scăzute (secetă pedologică puternică și extremă), în Dobrogea și Crișana, pe suprafețe agricole extinse din Moldova, local în nord-estul, centrul, estul, sud-estul și sud-vestul Transilvaniei, nordul și nord-vestul Banatului, estul, nordul, izolat în sudul, centrul și vestul Munteniei.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.6146 secunde