Sprijin european de 391,4 milioane de euro pentru compensarea riscurilor din agricultură

108
Sprijin european de 391,4 milioane de euro pentru compensarea riscurilor din agricultură - 4sprijineuropeande3914milioanede-1670249462.jpg
Fenomenele meteorologice extreme din ultima perioadă afectează din ce în ce mai mult producătorii agricoli, determinând pierderi de recoltă, cu impact major asupra eficienței economice a fermelor și a securității alimentare, precizează un comunicat al Ministerului Agriculturii.

Astfel, în anul 2022, fenomenul de secetă extremă a afectat peste un milion de hectare, conducând la pierderi însemnate de producție și determinând un efort bugetar de peste 365 milioane de lei, necesar pentru compensarea pierderilor înregistrate de fermieri numai pentru culturile înființate în toamna anului 2021.


Aceste fenomene au devenit, în ultima perioadă, tot mai problematice, astfel încât se impune crearea unui mecanism care să permită fermierilor predictibilitate în recuperarea cheltuielilor efectuate în cazul culturilor calamitate. Necesitatea mecanismului a fost determinată și de faptul că valoarea despăgubirilor cuvenite fermierilor care s-au confruntat cu aceste fenomene nu poate fi prognozată și prevăzută în bugetul de stat.


Ca urmare, Ministerul Agriculturii a prevăzut, în PNS 2023-2027, două forme de sprijin în sumă totală de 391,4 milioane de euro.

Un sprijin de 24,1 milioane de euro este acordat fermierilor pentru acoperirea unui procent din primele de asigurare a culturilor.

Alte 367,3 milioane de euro sunt acordate fermierilor afectați de pierderile de producție, ca urmare a fenomenelor climatice nefavorabile. Acest sprijin este constituit din:


- un procent de 3% pe fiecare an din plățile directe cuvenite în perioada 2023-2027, de până la 293,5 milioane de euro în total;

- contribuția din FEADR, în sumă de 62,4 milioane de euro;

- contribuția de la bugetul național, în sumă de 11,5 milioane de euro.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.6636 secunde