Statul creditează plata restanțelor la… bugetul de stat

796
Statul creditează plata restanțelor la… bugetul  de stat - 04c165998a3bfee2c2b46a8d8840dacc.jpg
Ca un făcut, de câte ori îl vizitez, Ionel Ștefan, directorul "Eximbank România" - Sucursala Constanța, mă întâmpină cu aceleași cuvinte: "Bine ai venit, am noutăți! Avem un produs proaspăt. Ia loc să-ți povestesc!" De data aceasta, "prospătura" este creditul acordat agenților economici pentru achitarea restanțelor la bugetul statului.

Dau curs invitației. Mă așez comod în fotoliul din fața biroului bancherului, în fața ceștii de cafea. Deschid carnetul de notițe și sunt numai ochi și urechi.
Directorul îmi face o scurtă introducere, vorbindu-mi despre produsele de complementaritate ale "Eximbank" (instituție finan-ciară cu capital de stat), numite astfel pentru că vin în completarea celor ale băncilor comerciale. Din această categorie fac parte: garanția pentru creditele acordate IMM-urilor (care acoperă 80% din valoarea împrumuturilor), garanția pentru creditele de export, polițele de asigurare a riscurilor de neîncasare a exporturilor.
"Cel mai nou produs, lansat doar de două săptămâni pe piață, este creditul acordat agenților economici pentru achitarea res-tanțelor la bugetul statului – spune Ionel Ștefan. Produsele noastre se adresează tuturor agenților economici din sectorul producției (inclusiv construcții) și serviciilor. Nu pot beneficia de ele comerțul și sectorul imobiliar. Deci creditul despre care vorbesc poate fi accesat de orice agent economic care face producție sau servicii."
În timp ce bancherul vorbește, încep să mă îngrijorez. Întreb: "Cum domnule, o firmă fali-mentară, coaptă de datorii, să primească bani de la stat să-și plătească datoriile la stat? Ce socoteală e asta?"
"Nu te pripi, cu concluziile! – mă calmează bancherul. Păi, crezi că ne-am apucat, acum, să aruncăm cu banii statului în dreapta și stânga? Creditul acesta nu este pentru acoperirea găurilor negre ale economiei, ci pentru deblocarea ei. Sunt firme serioase, sănătoase, care, dintr-un motiv sau altul, nu își pot achita obligațiile la buget, la un moment dat. Spre exemplu, sunt într-un impas vremelnic pentru că nu și-au încasat banii de la un client. Statul, prin Eximbank, încearcă să le ajute să iasă din această dificultate financiară. Banii statului servesc pentru deblocarea economiei. Evident, acordarea împrumutului este precedată de o analiză serioasă. Firmei soli-citante i se cer informații despre cifra de afaceri, lichiditate, solvabilitate, despre clienți și furnizori. Se analizează cauzele care au generat restanța, dar și perspectivele firmei de a achita împrumutul, în funcție de piața pe care acționează și de evoluția acesteia."
Calmat de explicațiile primite, solicit și alte amănunte. "Termenul de acordare a împrumutului este de numai un an. Nu sunt limite de valoare. Deși produsul este de dată foarte recentă, avem câteva solicitări din municipiul Constanța, în analiză" – afirmă Ionel Ștefan.
Înainte de a ne despărți, consemnez cuvintele de regret ale bancherului: "Sistemul financiar apelează mult prea puțin la produsele de com-plementaritate ale Eximbank. Ele sunt avantajoase atât pentru agenții economici, cât și pentru băncile comerciale. Astfel de produse determină o ușurare a condițiilor de creditare și transferă riscul de pe umerii băncilor comerciale pe cei ai statului."
Cum se explică reticența de care vorbește Ionel Ștefan? Să fie vorba de o proastă comunicare, de insuficienta informare a mediului de afaceri?

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.1454 secunde