Concurs Statul român lasă pârloagă mii de hectare de teren agricol, în județul Constanța

664
Statul român lasă pârloagă mii de hectare de teren agricol, în județul Constanța - 0c3a70ac18090afe9c6c5090b0398088.jpg

Articole de la același autor

Agenția Domeniilor Statului (ADS) are în patrimoniu, în județul Constanța, peste 17.000 de hectare de teren, dintre care 4.000 de hectare sunt neproductive. Restul de suprafață, de 13.000 de hec-tare, este propice agriculturii, fiind împărțită în mai multe categorii de folosință, de la teren arabil până la pășuni sau livezi.
Cu toate acestea, aproape jumătate din pământul aflat în ograda ADS Constanța a rămas nelucrat anul acesta, deoarece Agenția nu a reușit să găsească arendași. "Nu toate terenurile sunt date în arendă. În unele locuri ne-au rămas suprafețe mici, fiind astfel neatractive pentru investitori, în alte părți nu am reușit să găsim pe nimeni să arendeze, iar în alte situații ne pregătim să trecem pământul la consiliile locale. În total, avem vreo 5.500 de hectare libere de contract. Terenurile respective rămân nelucrate, având grijă ca să nu intre cineva pe ele", ne-a declarat George Măndilă, directorul ADS Constanța.
În realitate, această situație contravine în mare măsură tocmai politicilor guvernamentale și prezidențiale în ceea ce privește agricultura. Nu de mult, președintele țării, Traian Băsescu, propunea public impozitarea și suprataxarea celor care nu își lucrează terenurile agricole, pentru a stimula astfel producția. Însă, observăm că, în loc ca statul să fie cel care să dea primul exemplu în acest sens, el menține mii de hectare nelucrate, numai în județul Constanța.

ADS și retrocedările
Agenția Domeniilor Statului (ADS) este instituția specializată care administrează terenurile cu destinație agricolă aparținând domeniului public și privat al statului, aflate în exploatarea societăților naționale, a institutelor și stațiunilor de cercetare și producție agricolă și a unităților de învățământ agricol și silvic.
De asemenea, ADS concesionează sau arendează agenților economici sau fermierilor terenurile respective pentru realizarea de exploatații agricole optime, putând realiza, totodată, schimburi de terenuri în cadrul aceluiași județ.
Însă, în rolul său cel mai important, ADS contribuie, cu terenurile sale, la reconstituirea dreptului de proprietate a celor care și-au pierdut pământul prin naționalizarea comunistă. "Tot timpul, noi dăm terenuri la consiliile locale pentru retrocedare. Primăriile fac dovada proprietății și cer pământul pentru restituire, dacă nu au alte terenuri disponibile. Acesta este principalul nostru rol. Să îi ajutăm pe foștii proprietari să-și dobândească pământul", ne-a mai declarat șeful ADS Constanța, George Măndilă.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.7264 secunde