Strigăt de disperare al fermierilor din Constanţa. „Vrem apă!”

1540

Articole de la același autor

Agricultorii din Dobrogea au ajuns la capătul puterilor. Oamenii se plâng că seceta de anul acesta, dar şi îngheţul de astă-iarnă şi ploile reduse de anul trecut au făcut ca toate culturile lor să fie distruse şi sunt la un pas de a-şi declara falimentul.

În Dobrogea a plouat extrem de puţin în ultimele luni de zile. Fermierii susţin că pământul este extrem de uscat, pe o adâncime de doi – trei metri, şi că plantele nu mai au nicio sursă de apă, ceea ce a dus la compromiterea culturilor. Pierderile sunt uriaşe şi se tem că nu vor mai putea să-şi plătească furnizorii, ratele la utilajele achiziţionate şi la creditele luate de la bănci, pentru investiţii, dar nici arenda către proprietarii de terenuri, mulţi dintre ei oameni simpli, de la ţară care au mare nevoie de banii respectivi.

„Sunt foarte mulţi fermieri care nu îşi pot onora obligaţiile pe care le au către terţi. Măsurile pentru care cerem sprijin Guvernului României şi solicităm să le aplice de urgenţă sunt deja cunoscute, pentru că le-am prezentat de câteva luni încoace. Este vorba despre suspendarea ratelor, declararea judeţului zonă calamitată şi onorarea promisiunilor privind alocarea de bani pentru irigaţii”, a precizat Răzvan Filipescu, reprezentant al Grupului de Iniţiativă Civică al Producătorilor Agricoli Dobrogeni.

Potrivit acestuia, suspendarea ratelor este o măsură care nu ar afecta bugetul statului şi care a fost deja aplicată pentru persoanele şi firmele afectate de pandemia cu noul coronavirus. „Noi nu înţelegem de ce acest lucru nu se poate aplica şi fermierilor afectaţi de secetă, pentru că aceştia au contribuit de zeci de ani de zile la bugetul de stat, au investit în judeţul Constanţa, au creat locuri de muncă. Este o măsură care nu are un impact bugetar, pe statul român nu îl costă niciun leu la ora actuală şi nu înseamnă că trebuie să aducă vreun ban de acasă dacă implementează această măsură. Din contră, băncile nu vor mai fi în situaţia să-şi calculeze provizioane, deci nu îşi vor diminua profitul şi, automat, statul va încasa mai mult prin impozitul pe profit”, a declarat Răzvan Filipescu.

Dobrogea – zonă calamitată

Fermierii susţin că, în lipsa unui sprijin de acest fel, riscă să intre în insolvenţă şi în faliment şi că nu vor avea bani să-şi înfiinţeze noile culturi. „Venim după doi ani consecutivi cu precipitaţii sub 200 de litri media multianuală, ceea ce înseamnă că nu poate fi practicată agricultura. Acum nu mai există apă în pământ. Este uscat până la doi, trei metri şi plantele nu mai găsesc apă. Tocmai de aceea solicităm declararea zonei Dobrogea şi a judeţului Constanţa zonă calamitată, pentru a putea invoca în activitatea comercială acele clauze de forţă majoră”, a explicat Theodor Ichim, fermier.

Acesta a anunţat că, potrivit raportului realizat de Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă şi Camera de Comerţ, Industrie, Navigaţie şi Agricultură Constanţa, „85% din suprafaţa judeţului Constanţa înfiinţată în anul agricol 2019 – 2020 este calamitată în proporţii între de 80 şi 100%”. „Nu înţelegem de ce mai există această negociere, cine ţine atât de mult să nu se declare calamitate şi oficial? De ce se vrea ca fermierii din Dobrogea să fie primii sacrificaţi?”, a mai spus Theodor Ichim.

În ce priveşte sistemele de irigaţii, fermierii cer alocarea celor 489 de milioane de euro pentru a fi realizate investiţii urgente. „Noi nu avem solicitări aberante din partea statului, şi aşa încercat în această perioadă, nu e o încercare de a ne sustrage de la îndeplinirea datoriilor ci o constatare a stării în care ne aflăm şi dorim să se găsească soluţii. Vom depăşi această situaţie când în loc de peşte vom primi undiţa şi când în loc de despăgubiri vom putea să udăm. Noi nu vrem nimic gratis, vrem apă!”, a subliniat Theodor Ichim.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 2.5701 secunde