Tarifele notariale vor fi liberalizate

758

Articole de la același autor

Guvernul a adoptat, în ședința din 21 februarie 2012, un memorandum cu tema: proiectul pilot privind onorariile percepute de notari. El vizează liberalizarea tarifelor notarilor publici, dar și crearea unei competiții mai puternice între cabinetele notariale.

Proiectul își propune să identifice o serie de lucrări și acte notariale pentru care să nu mai fie perceput un onorariu minim stabilit de Ministrul Justiției la propunerea notarilor, ci să se aplice tarife stabilite pe baza unor referințe. Ministerul Justiției va elabora un proiect de lege în acest sens, dacă semnalele pe care le va avea în urma testării pieței vor fi pozitive.

Ministerul Justiției va identifica, până la data de 6 martie 2012, actele și lucrările notariale care vor face obiectul proiectului pilot, iar până în luna aprilie 2012 va fi redactat proiectul de lege. El va fi actualizat în perioada următoare (6 - 12 luni), pe măsură ce Ministerul Justiției va primi un feedback pe baza unor chestionare care vor fi aplicate atât notarilor, cât și cetățenilor, pe marginea acestei măsuri.

"Este o măsură gândită cu atenție, care să nu perturbe echilibrul unei profesii care funcționează foarte bine, dar care să contribuie la modernizarea ei și la flexibilizarea regulilor de concurență în cadrul acestei profesii", a afirmat ministrul justiției, Cătălin Predoiu.

El a mai precizat că eliminarea onorariului minim ar putea fi aplicată pentru toate categoriile de servicii oferite de cabinetele notariale și înlocuirea lor cu prețul de referință, dacă acest proiect pilot se va dovedi a fi de succes.

Proiectul se desfășoară pe perioada unui an calendaristic și este derulat împreună cu Consiliul Concurenței și Uniunea Națională a Notarilor Publici. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Marţi, 21 Februarie 2012
Stire din Economie : Cursurile BNR de astăzi
Marţi, 21 Februarie 2012
Stire din Economie : Arena Leilor vine în Constanța
Pagina a fost generata in 1.6875 secunde