Serviciile de comunicații din România mai conectează în prezent doar în jur de patru milioane de abonați la telefonia fixă, însă peste 25,5 milioane de abonați la telefonia mobilă, iar aproape jumătate din gospodăriile din România au o conexiune la internet fix și peste 85% dintre ele un abonament la servicii de retransmisie a programelor audiovizuale, arată datele furnizate astăzi de Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM).
Potrivit ANCOM, românii pot afla informații despre serviciile de comunicații electronice pe care le utilizează (telefonie, internet și televiziune), precum și despre serviciile poștale în cadrul secțiunii Infocentru de pe site-ul ANCOM.
ANCOM își propune să crească gradul de informare al utilizatorilor cu privire la încheierea contractelor pentru servicii de comunicații, concentrându-se asupra situațiilor semnalate prin petițiile primite de Autoritate. Numai în anul 2013, până la data de 1 octombrie, ANCOM a primit 863 de petiții cu privire la diferite aspecte legate de relația utilizator-operator.
"Marea majoritate a problemelor semnalate de utilizatori anul acesta se referă la relația contractuală dintre aceștia și furnizorii de servicii de comunicații electronice, mai precis la aspecte privind derularea, prelungirea, încetarea contractelor sau neincluderea anumitor clauze minime obligatorii în contracte. Nemulțumirea utilizatorilor provine, în principal, din neînțelegerea prevederilor din contracte, generată fie de complexitatea acestora și informarea insuficientă din partea furnizorilor, fie de faptul că utilizatorii nu citesc cu atenție contractele la momentul semnării lor. Alte aspecte semnalate Autorității au vizat neînțelegeri privind modalitatea în care sunt tarifate și facturate serviciile de comunicații electronice, precum și calitatea acestora, viteza scăzută de transfer a datelor în cazul serviciului de acces la internet și întârzieri la instalarea serviciului contractat", se arată în informarea ANCOM.