Țeparii te fac în costum Armani

1206
1
Țeparii te fac în costum Armani - 45b864a890609ca3364bc1f8db9251e2.jpg
Un angrosist constănțean, al cărui nume nu îl vom divulga, a făcut, recent, o excursie la Barcelona.
Într-una din zile, stând la o masă, într-un mic local, cu un prieten, discuta despre afaceri, despre țepari. Tocmai îl escrocase unul, care se jura pe mormântul iubitei mame că nu are cu ce să plătească marfa luată pe datorie, că și el a fost înșelat de alții, că a ajuns la sapă de lemn și nu are după ce bea apă. Când cei doi au ieșit din local, cu cine credeți că au dat nas în nas? Cu țeparul, îmbrăcat în costum Armani!

Creditorii nepriceperii
Numărul escrocilor din mediul de afaceri a crescut, afirmă Gheorghe Ciurea, vicepreșe-dintele confederației CONPIROM și președinte al Organizației Patronale "Comat". Să fie de vină criza?
"Uitați-vă în jurul nostru, la mulțimea de blocuri neterminate! Acolo sunt banii furnizorilor de materiale de construcții și banii viitorilor proprietari de apartamente, cărora li s-au luat mai multe avansuri. Aici nu este vorba de criza declanșată la sfârșitul anului 2008, ci de neseriozitatea constructorilor, a companiilor imobiliare. Au luat avansuri, știind că nu au capacități de producție și posibilitatea de a finanța lucrările. Au promis multe, nu s-au mai ținut de cuvânt și aruncă totul în cârca crizei economice. Unii dau vina pe bănci. Chipurile, că nu le dau credite. Este un neadevăr. Banca Națională a micșorat constant dobânda de referință. Băncile comerciale au procedat la fel, reducând dobânzile la credite. Dar ele creditează com-paniile serioase, care au patrimoniu, în nici un caz firmele care n-au altceva decât lucrări neterminate. De fapt, companiile din sectorul materialelor de construcții și populația care contractează locuințele creditează nepriceperea și luxul țeparilor. De cum se trezesc cu banii altora în buzunar, escrocii au o singură grijă: să-și ia mașini de mare capacitate în leasing, să-și ridice vile și să se plimbe prin țări străine" - afirmă Ciurea.

Cum să escrochezi științific
Metodele de dat țepe s-au diversificat. Singura formă de plată de încredere este cu banii jos. În rest, poți fi înțepat cu ordine de plată, cu cecuri, cu bilete la ordin. Înființarea de firme a căror misiune este să dea lovitura și apoi să dispară de la sediul declarat este banală. Mai nou, se înființează firme pentru a sprijini bancruta frauduloasă. Ele preiau patrimoniul altora care s-au încărcat de datorii. Golite de conținut, nemaiavând din ce să achite datoriile, firmele vechi intră în insolvență. Sunt lăsate pradă creditorilor, care se aleg cu praful de pe tobă.
Au fost puse la punct numeroase tehnici pentru a lungi pro-cedura falimentului: expertize cu firme de consultanță, reorganizarea judiciară, termene cât mai lungi în justiție. Se întâmplă ca, de multe ori, patronul firmei falimentare să se prezinte la masa credală în calitate de creditor principal, fapt ce-i conferă dreptul de a stabili regula. Mai mult, lipsa unui tribunal economic face ca procesele să se lungească ani de zile, relatează Gheorghe Ciurea.
"Acum patru - cinci ani, mulți dintre oamenii de afaceri nici nu știau ce-i aia insolvență - povestește vicepreședintele CONPIROM-ului. Acum, toată lumea a aflat de ea, iar mulți au învățat pe pielea lor. Lucrurile au evoluat foarte mult. Escrocarea partenerilor de afaceri a devenit o știință. Astăzi, există numeroase firme de consultanță străine care te învață cum să te aperi de creditori."

În spatele fațadei luminoase
Legea și justiția au vina lor pentru creșterea exponențială a țepelor. Dar principalele vinovate sunt firmele credule, care nu-și iau măsurile de precauție necesare. "Țeparii încearcă să impresioneze cu sedii luxoase, mașini scumpe și ținută elegantă. Dar este de ajuns să analizezi istoricul firmei lor, să vezi ce patrimoniu are, pentru a-ți da seama de goliciunea din spatele fațadei luminoase. Eu, ca director general al Comat Constanța, am garantat cu averea personală linia de credit a companiei, deși aceasta are patrimoniu suficient. Este o precauție a băncii, care îl responsabilizează pe conducătorul societății. La rândul meu, aplic aceeași metodă cu cei ce vin să ridice marfă, prezentându-mi bilete la ordin. Le cer să fie avalizate cu averea lor personală. Dacă refuză, înseamnă că vor să mă înșele. Ar trebui să se înființeze lista neagră a firmelor neserioase, a asociaților și administratorilor țepari. Cei ce reprezintă partea sănătoasă, corectă a economiei ar avea posibilitatea să se protejeze mai bine" - afirmă Ciurea.

Comentează știrea

nasa
4 aprilie 2012
atentie si la teparii caraza dan constantin si lehadus gheorghita din bacau

Caraza dan constantin din bacau (danutz_dtz19) 22 de ani si lehadus gheorghita ZIS GEO tot din bacau 38 de ani sunt priceputi in toate ,sub umbrela sc carazaconstruct din galati si sc mega bloc medgidia se s-au pus pe capatuiala, din munca altora. ajutati de complici ,acestia pun la cale fraude de mii de euro. atentie la firmele escrocilor sc carazaconstruct din galati si sc mega bloc din medgidia SC AUTOTRANS SERVICE MIRCEA VODA SC GELAR SRL BACAU ,SC COS AND CONSTRUCT SRL MIRCEA VODA , acompaniaza cincu daniel ,BOHAN IULIAN ,DIACONESCU MARINEL SI DIACONESCU NICOLAE DIN MIRCEA VODA ,. lehadus gheorghita din bacau str infratirii 58 este atat de marsav incat si-a escrocat pana si prietenii apropiati cu sume importante de bani . caraza dan constantin este indeaproape sustinut de tatal sau caraza teofil din bacau str marasesti 159/a/37 ,cel care ar fi trebuit sa fie primul in a lua atitudine impotriva acestor comportamente infractionale ,rusine caraza teofil !!!,aleasa educatie. aduceti banii FURATI SARLATANILOR ! MADAM LEHADUS mioara ,invatatoare la ion creanga bacau ,sotia teparului lehadus gheorghita ,PENTRU CA ESTI PLATITA DIN BANI PUBLICI ,AS VREA SA TE HOTARASTI ,DORESTI SA RAMAI INVATATOARE LA SCOALA ION CREANGA DIN BACAU ,ASTA PRESUPUNE SA TE DELIMITEZI CATEGORIC DE COMPORTAMENTUL INFRACTIONAL AL SOTULUI TAU ESCROCUL LEHADUS GHEORGHITA ,SAU DEMISIONEZI SI TE INROLEZI IN ECHIPA DE IMPOSTORI DIN CARE FACE PARTE SINISTRUL LEHADUS GHEORGHITA ! DIN POSTURA DE CONTRIBUABIL ,ITI CER SA ALEGI ! NU DORESC SA PLATESC SALARIUL CELEI CARE PROTEJAZA O HAITA DE IMPOSTORI !

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.4355 secunde