Topul Național al Firmelor - barometrul economiei românești

177
Topul Național al Firmelor - barometrul economiei românești - topulnational-1572305445.jpg

Articole de la același autor

De peste 25 de ani, Camera de Comerț și Industrie a României premiază cele mai performante companii românești, fiind singura instituție abilitată printr-o lege organică să stabilească o astfel de ierarhie la nivel național. Topul Național al Firmelor reprezintă, totodată, un martor important al tranziției economiei românești de la o piața centralizată, de stat, la una liberă, concurențială, se arată într-un comunicat de presă. 


Prima ediție a Topului Național al Firmelor s-a desfășurat în 1994, iar pe primele 15 locuri se regăseau numai 759 de companii. Pentru stabilirea clasamentului s-a utilizat o bază de date de doar 1.000 de societăți comerciale. Totodată, domeniile de activitate analizate pentru a realiza Topul Național al Firmelor, ediția 1994, s-au rezumat la agricultură, construcții, servicii, comerț și industrie.


În 1994, România înregistra un nivel al produsului intern brut (PIB) de aproximativ 22,6 miliarde de dolari, o rată a inflației de 136,7%, precum și un procent de 55,4% populație inactivă (șomeri plus pensionari). Totodată, valoarea salariului mediu net era de 119 dolari, iar cea a schimburilor comerciale era de numai 8 miliarde de dolari.
La baza evoluției pozitive a economiei românești au stat două evenimente extrem de importante, cu impact direct asupra dezvoltării per ansamblu a întregii țări, și anume: aderarea, în 2004, la Alianța Nord-Atlantică (NATO) și integrarea în Uniunea Europeană (UE), la 1 ianuarie 2007. Aceste două importante procese au reprezentat pentru România o creștere puternică a investițiilor străine, datorată unui grad mult mai mare de încredere a companiilor străine în economia românească, precum și într-un volum mai mare al schimburilor comerciale, dată fiind deschiderea către piața Uniunii Europene.


Astfel, pentru realizarea clasamentului Topul Național al Firmelor 2019 au fost analizate 706.144 de bilanțuri financiar-contabile ale companiilor active în România. Dintre acestea, 225.362 de bilanțuri au intrat în competiția pentru primele 10 poziții în clasamentul național, în conformitate cu metodologia de realizare a topurilor de firme implementată de camerele de comerț în toate județele țării. Spre deosebire de prima ediția e Topului și ca o consecință firească în progresul economic al României, sunt premiate și companii și din domenii precum: silvicultură și pescuit, cercetare, dezvoltare și high tech, turism.
Din punct de vedere macroeconomic, România a încheiat anul precedent cu o valoare totală a PIB de 202 miliarde de euro și o creștere economică de 4,1%. Rata medie a inflației s-a situat la 4,6%, iar salariul mediu brut la 4.162 de lei. În ceea ce privește volumul schimburilor comerciale, exporturile au însumat 67,732 miliarde euro, iar importurile au fost 82,865 miliarde euro.
CCIR premiază cele mai performante companii din România, în cadrul Galei "Topul Național al Firmelor" (TNF), ediția a XXVI-a, eveniment care va avea loc, joi, 7 noiembrie 2019, la Centrul Expozițional Romexpo. La eveniment sunt așteptați să participe peste 600 de invitați – reprezentanți ai celor mai performante companii, personalități ale autorităților publice centrale, precum și președinți ai camerelor de comerț județene.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.345 secunde