Transportatorii anunță proteste dacă autoritățile nu respectă legislația privind restituirea supraacizei la motorină

172
Transportatorii anunță proteste dacă autoritățile nu respectă legislația privind restituirea supraacizei la motorină - camioane-1543424236.jpg
Transportatorii rutieri români anunță că vor declanșa proteste în linie cu cele din Bulgaria și Franța dacă autoritățile nu respectă legislația privind restituirea supraaccizei la motorină, potrivit unui comunicat al Uniunii Naționale a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR), remis miercuri AGERPRES.

"UNTRR solicită Guvernului, MFP (Ministerul Finanțelor Publice, n.r.) și MT (Ministerul Transporturilor, n.r.) respectarea OUG 25/ 2018 și HG 549/ 2018 privind condițiile, procedura și termenele de restituire a unei părți din supraacciza la motorină, în caz contrar transportatorii rutieri români vor declanșa proteste în linie cu cele din Bulgaria și Franța. Firmele de transport rutier din România stau cu dosarele depuse pentru restituirea supraaccizei, însă blocajul instituțional nu permite realizarea de plăți către transportatorii rutieri", se arată în comunicat.

Potrivit legislației, administratorul schemei trebuie să soluționeze cererile de restituire în termen de maximum 35 de zile lucrătoare de la data depunerii cererii. Ulterior, administratorul schemei emite decizii de aprobare a cererii de restituire a accizei în limita plafoanelor trimestriale comunicate de Ministerul Finanțelor Publice. Plata se efectuează în lei, în termen de maximum 30 de zile lucrătoare de la data înregistrării la Registratura generală a Ministerului Finanțelor Publice a deciziei.

"Situația gravă devine similară cu perioada 2014-2016 când, pentru 3 ani consecutivi, statul român nu a fost capabil să restituie către transportatori sumele bugetate la început de an pentru restituirea supraaccizei colectate și cuvenite legal. Astfel, în 2014 s-a restituit numai 0,45% din bugetul estimat, în 2015 numai 2,478%, iar în 2016 până în limita de 14,45%. În prezent, transportatorii români au cel mai ridicat cost al motorinei față de țările din jur, de 1,06 euro/ litru fără TVA", precizează sursa citată.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.395 secunde