Turismul cultural este în cădere liberă în orașele medievale din România

391
Turismul cultural este în cădere liberă în orașele medievale din România - 812edad8345fed887906664fabd9d88e.jpg
Turismul în orașele - cetăți din Transilvania este afectat serios de criza economică și scăderea puterii de cumpărare a românului. Dacă Valea Prahovei încă se mai bucură de un oarecare succes în 2010, din partea pasionaților de sporturi de iarnă, obiectivele turistice din Sibiu sau Sighișoara sunt din ce în ce mai puțin vizitate de românii care se aventurează în aceste zone.
Încă de la intrarea în Sibiu, turistul poate vedea primele semne ale contractării pieței de consum. "Merge din ce în ce mai rău. Nu mai avem deloc clienți. Turiștii preferă să petreacă mai mult timp pe drum, dar să dea mai puțini bani, decât să meargă cu un taxi. Nu știu dacă de Revelion am făcut mai mult de 300 - 400 lei. Tarifele firmelor de taximetrie au rămas neschimbate în ultimul an, însă prețul carburanților a continuat să crească", a spus Tomiță, șofer de taxi din Sibiu.
Tariful practicat de taximetriștii din Sibiu este de 1,3 lei pe kilometru, vizibil mai scăzut, comparativ cu prețul actual din Con-stanța, de 1,7 lei pe kilometru.
În schimb, prețurile din restaurantele și barurile din zonele turistice precum Piața Mare și Piața Mică din Sibiu, sau din interiorul cetății Sighișoara concu-rează cu cele practicate de agenții economici din stațiunea Mamaia. Spre exemplu, o pizza în Piața Mare din Sibiu costă cel puțin 14 - 15 lei. Și în Sighișoara situația este asemănătoare. Pentru o masă cu două feluri la Casa lui Vlad Dracul din Sighișoara (reprezentat în restaurant cu imaginea lui Vlad Țepeș, fiul acestuia) plătești cel puțin 35 lei. Calitatea serviciilor este ceva mai bună decât cea de pe litoralul românesc.
Spre deosebire de Constanța, unde ultimele vestigii ale orașului vechi sunt în paragină, vechile cetăți Sibiu și Sighișoara au fost reabilitate în totalitate, pentru a permite vizitarea obiectivelor turistice. Marea parte a lucrărilor de reabilitare, după cum arată afișajul, au fost subvenționate de "Republica Federală Germană".
Fluxul de clienți care vizitează obiectivele turistice și muzeele din Sibiu și Sighișoara este din ce în ce mai scăzut, potrivit reprezentanților sibieni. "În ultima perioadă, avem foarte puțini vizitatori. Ne merge foarte prost. Mai ales că au fost făcute investiții serioase aici pentru a aduce tehnologie de ultima oră și pentru a reprezenta în mod fidel istoria Pământului", a explicat un reprezentant al Muzeului "Brukenthal" de Istorie Naturală din Sibiu.
Tarifele de intrare în obiectivele turistice sunt destul de mari pentru adulți (în medie 8 - 12 lei), însă sunt semnificativ mai mici pentru studenți. Spre deosebire de Constanța, unde reducerile pentru studenți sunt de cel mult 50%, în Sibiu și Sighișoara, reducerile pot fi și de până la 75%. Astfel, pentru un bilet de intrare la Muzeul de Istorie a Farmaciei din Sibiu, studenții plătesc 1,5 lei, în loc de 6 lei, cât este prețul standard.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.6062 secunde