Ucraina ar fi început negocierile pentru a cumpăra gaz natural din România

147
Ucraina ar fi început negocierile pentru a cumpăra gaz natural din România - finnn-1332156314.jpg
Surse din interiorul Ministerul Energiei de la Kiev spun că Ucraina ar fi început negocierile cu România, Germania și Turcia pentru a cumpăra între 2 și 3,5 miliarde de metri cubi de gaz natural pe an din fiecare dintre aceste țări, pentru a reduce importurile de gaz din Rusia, scrie Newsin.


Compania națională de energie a Ucrainei, Naftogaz, intenționează să cumpere circa 10 miliarde de metri cubi de gaz natural din Europa, adica circa o treime din necesarul său de import, a declarat sâmbătă directorul societății Ievgheni Bakulin.

Bakulin a precizat că prețul gazului natural în Europa este cu circa 30-40 de dolari mai mic pentru 1.000 de metri cubi decât cel fixat prin contractul din 2009 cu Rusia.

Rusia și Ucraina sunt implicate într-o dispută privind prețul și volumul de gaz rus achiziționat de Kiev. Ucraina insistă că actualul preț este prea mare. În schimbul scăderii prețului, Moscova vrea să preia controlul asupra sistemului ucrainean de gazoducte.

Președintele ucrainean Viktor Ianukovici a declarat că țara să plătește anual cu circa 3,8 miliarde de dolari mai mult decât țările europene pentru gazul natural rus. El consideră că prețul de 250 de dolari pentru 1.000 de metri cubi este cel corect, față de 400 de dolari, cât va plăti țara în trimestrul patru al anului 2012.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Luni, 19 Martie 2012
Stire din Economie : Leul, la un nou minim istoric
Pagina a fost generata in 2.4585 secunde