Concurs UE caută și găsește nodul din papură

309

Articole de la același autor

Mulți întreprinzători au impresia că din momentul în care au primit finanțare de la Uniunea Europeană au scăpat de orice obligație. Nu este chiar așa, UE având extrem de multe posibilități de a-și lua banii înapoi.
Cum europenii impun o birocrație covârșitoare, sunt la fel de pricepuți și în studierea proiectele firmelor și penalizarea celor mai mici abateri.
Astfel, dacă întreprinzătorul dă o declarație falsă, privind condițiile de realizare a proiectului, pierde banii. "Condiție" poate să însemne multe lucruri, de la numărul de oameni angajați și de toalete mobile din șantier, până la temperatura asigurată muncitorilor și fondurile proprii disponibile.
Cele mai multe penalizări sunt date pentru nejustificarea cheltuielilor. Simplu de înțeles. Până la urmă, UE nu dă 7 lei de țigări, ci câteva sute de milioane de euro.
De asemenea, firmele pot pierde banii dacă refuză să fie monitorizate și controlate de oficialii UE. Așadar, cine se trezește cu inspectorul comunitar pe șantier, să facă bine să nu-l înjure și să-l trimită acasă, pe motiv că deranjează lucrul.
Fondurile structurale nu sunt alocate doar de dragul de a vedea România cum se dezvoltă. Uniunea încearcă să ne aducă la un nivel la care putem contribui serios la bugetul comun, motiv pentru care investițiile finanțate trebuie să reziste. Astfel, dacă cineva își mută afacerea construită cu finanțare nerambursabilă, în mai puțin de trei ani de la finalizare, trebuie să returneze banii. La fel, dacă o întreprindere se închide în mai puțin de trei ani la contractarea fondurilor europene, va trebui să plătească înapoi sprijinul financiar primit. În plus, investițiile trebuie menținute minimum trei ani.
Nu în ultimul rând, proiectele nu pot fi făcute "la ochi". Inspectorii verifică fiecare aspect și pot cere banii înapoi și dacă observă că ușile dintr-un depozit sunt mai mici decât cele prevăzute în proiect.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.8001 secunde