Ungureanu s-a întâlnit cu oficialii Chevron pentru discuții privind forajul de gaze în România

249
Ungureanu s-a întâlnit cu oficialii Chevron pentru discuții privind forajul de gaze în România - sondagazeextraxtieshutter-1331049919.jpg

Premierul Mihai Răzvan Ungureanu s-a întâlnit, astăzi, la sediul Guvernului, cu oficialii Chevron pentru o discuție privind intenția grupului petrolier de a începe în acest an forajul de gaze neconvenționale în România, în contextul în care Bulgaria a anulat recent o licență a companiei americane.


La discuția dintre premier și reprezentanții Chevron, al doilea mare grup petrolier din Statele Unite, a asistat și ambasadorul SUA la București, Mark Gitenstein, au declarat agenției Mediafax, surse oficiale.

"Discuția a vizat proiectul grupului american de a începe forajul de gaze în România, oficialii Chevron dorind să se asigure că pot începe proiectul", au arătat sursele.

Mai multe persoane au protestat, astăzi, în fața Ministerului Economiei împotriva exploatării gazelor de șist.

În România, Chevron deține un perimetru de explorare/exploatare a gazelor la Bârlad.

Directorul pentru România al companiei, Thomas Holst, a anunțat, la sfârșitul anului trecut, la București, că Chevron va începe în 2012 forajul în România în căutarea de gaze neconvenționale.

"Am început prospecțiunile seismice în luna august și apreciem că vom fora prima sondă în a doua parte a anului 2012", a afirmat atunci Holst.

Președintele Agenției Naționale pntru Resurse Minerale, Alexandru Pătruți, a afirmat la acea dată că rezervele sigure de gaze naturale ale României, estimate să acopere consumul pentru încă 15 ani, ar putea fi completate cu depozite de gaze neconvenționale.

"Avem o estimare a resurselor naționale de gaze neconvenționale, dar cercetările sunt încă la început și așteptăm desfășurarea lucrărilor de explorare care vor începe cu Chevron pentru a vedea în ce măsură pot fi confirmnate aceste estimări. O altă companie care caută gaze neconvenționale în România este MOL (Ungaria), în vestul țării. De asemenea, și Sterling (Canada) și-a manifestat interesul pentru explorarea de gaze neconvenționale într-un perimetru în Oltenia", a afirmat Pătruți.

La jumătatea lunii ianuarie, guvernul bulgar a anunțat că a anulat licența Chevron de explorare a zăcămintelor gazelor de șist și că pregătește o lege pentru interzicerea totală a acestui tip de foraje, din cauza temerilor legate de impactul asupra mediului.

Executivul de la Sofia a decis că Chevron poate efectua prospecțiuni pentru petrol și gaze în nord-estul Bulgariei, dar numai prin folosirea unor tehnici convenționale de forare și nu a fracturării hidraulice, care constă în injectarea de apă amestecată cu nisip și chimicale la mare presiune în formațiunile de șist.





Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Marţi, 06 Martie 2012
Stire din Economie : Cursurile BNR de astăzi
Pagina a fost generata in 3.2021 secunde