Unitățile 3 și 4 de la Cernavodă vor fi finanțate cu banii din privatizări

367
Nuclearelectrica va deține 51% din acțiunile societății de proiect care va construi reactoarele 3 și 4 ale centralei nuclear-electrice de la Cernavodă.
Strategia pentru construcția celor două reactoare va fi aprobată astăzi de Guvern, fiind deja identificate și sursele de finanțare românești, respectiv fondul de dezvoltare, în care adună banii din privatizări.
Surse guvernamentale, citate de NewsIn, spun că după aprobarea strategiei în cauză se vor relua discuțiile cu cei șase investitori, care trebuie să își dea acordul în privința noilor cote de participare.
Ministrul economiei și finanțelor a declarat că este normal ca statul român să aibă participația majoritară la acest proiect, mai ales că are suficiente resurse pentru a asigura finanțarea.
Negocierile cu cei șase investitori, ArcelorMittal, CEZ, Electrabel, Enel, Iberdrola și RWE Power, au început pe data de 4 decembrie 2007.
Realizarea unităților de 3 și 4 de la CNE Cernavodă presupune o investiție de 2,2 miliarde euro. Fiecare din cele două reactoare va avea o putere instalată de 720 MW și vor livra o cantitate anuală de energie de câte 5,2 TWh fiecare. Prețul estimat de vânzare a electricității va fi de 28,2 -32,5 euro/MWh.
Potrivit datelor Nuclearelectrica, unitățile 3 și 4 vor folosi tehnologie tip Candu6, costurile urmând să depășească estimările inițiale, întrucât nu au fost incluse cheltuielile de finanțare și nici scumpirea materialelor de construcție, în special a oțelului.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.5566 secunde