Workshop-ul START pune pe picioare managerii de mâine

360
Workshop-ul START pune pe picioare managerii de mâine - 43f2d164f59b9d81dc49422105116067.jpg
În aceste zile, 28 de tineri cu aspirații manageriale învață ABC-ul afacerilor la malul mării, în cadrul primei etape a programului START – de dezvoltare a abilităților antreprenoriale în rândul tinerilor și de facilitare a accesului lor la finanțare. După terminarea cursurilor vor începe înscrierile on-line pentru finanțare, în perioada 3 – 7 august.

"Interesul a fost ridicat. Am fost nevoiți să suplimentăm locurile, de la 25 la 28. Workshop-ul interactiv este susținut de traineri EMPRETEC și se axează pe competențe manageriale. Nu este o sesiune în care cineva vorbește și cursanții ascultă. Li se explică lucruri, ei se implică, este interactiv, au multe activități practice", explică reprezentanții Oficiului Teritorial pentru IMM-uri și Cooperație (OTIMMC) Constanța.
Mai exact, cursurile sunt susținute de traineri certificați de către Conferința Națiunilor Unite pentru Comerț și Dezvoltare (UNCTAD) Geneva.
Programul a revenit la forma inițială și se desfășoară în două etape distincte – un curs de zece zile, urmat de o sesiune în care participanții depun planuri de afaceri. Cele mai bune dintre ele primesc finanțare de maximum 60.000 lei.
În mare parte, regândirea programului a fost influențată de rezultatele slabe din 2007 și 2008, timp în care s-a renunțat la cursuri și s-au dat pur și simplu bani primilor veniți. Urmarea a fost "falimentară", banii pierzându-se în afaceri nerentabile, care au fost măturate instantaneu de recesiune, în condițiile în care tinerii manageri nu au fost în măsură să gestioneze o situație de criză.

60.000 lei, ajutor pentru debutul în business
În cadrul START există două scheme de sprijin - cu sau fără credit bancar.
În primul caz, solicitanții vor primi o alocație financiară nerambursabilă în valoare de 49% din totalul cheltuielilor eligibile (maximum 60.000 lei/beneficiar). Restul de 51% va fi completat cu un credit bancar (41%, maximum 50.000 lei/beneficiar) și cu o contribuție proprie de 10%. Fără credit bancar, tinerii trebuie să contribuie cu 51% din valoarea totală a proiectului.
În total, 810 tineri s-au înscris la START, din care 177 numai din Constanța. Bugetul alocat în 2009 de către minister este de 5 milioane lei, bani care vor fi folosiți, în cea mai mare parte, în etapa a II-a a programului - finanțarea celor mai bune planuri de afaceri depuse de cursanți. Cei care participă la cursurile din prima etapă și nu se înscriu cu proiecte în cea de-a doua etapă vor trebui să achite o taxă de 1.000 lei, reprezentând contravaloarea cursurilor și cazării.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.8417 secunde