3.290 de candidați, dintre care 127 de constănțeni, se bat pe 200 de posturi de judecători și procurori

766
3.290 de candidați, dintre care 127 de constănțeni, se bat pe 200 de posturi de judecători și procurori - fd534ba27cc20651b56d18ee2317f2fd.jpg
Aproape 3.300 de candidați, dintre care 127 de la Constanța, și-au depus dosarele pentru a participa la concursul organizat, în perioada 25 iunie - 24 septembrie 2010, de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), pentru admiterea la Institutul Național al Magistraturii (INM).
Concursul se organizează în vede-rea ocupării a 200 de locuri de auditori de justiție, dintre care 100 sunt alocate pentru ocuparea funcției de judecător și 100 pentru ocuparea funcției de procuror. La finalizarea primului an de studii, auditorii de justiție vor opta, în ordinea mediilor și în raport cu numărul posturilor, pentru funcția de procuror sau judecător.
Candidații care s-au înscris la concurs au trebuit să îndeplinească următoarele condiții: să aibă cetățenia română, domiciliul în România și capacitatea deplină de exercițiu; să fie licențiați în drept; să nu aibă antecedente penale sau cazier fiscal; să cunoască limba română; să fie apți, din punct de vedere medical și psihologic, pentru exercitarea funcției.
La data de 26 august 2010 va avea loc prima probă, care se va da în scris și va fi și eliminatorie. Proba va fi tip grilă și are drept scop verificarea cunoștințelor juridice la materiile drept civil, drept procesual civil, drept penal și drept procesual penal. La data de 9 septembrie candidații vor fi supuși unui test privind verificarea raționamentului logic, iar în perioada 10 - 19 septembrie ei vor susține un interviu.
Proba privind verificarea cunoștin-țelor juridice, eliminatorie, va fi tip grilă, cu 100 de întrebări, câte 25 pentru fiecare dintre materiile amintite mai sus. Lucrările se notează "admis" sau "respins", în funcție de punctajul obținut de candidat. La testul grilă fiecare răspuns corect valorează un punct și sunt declarați admiși în etapa a doua candidații care au obținut minimum 70 de puncte, echivalentul notei 7.
Etapa a doua constă în susținerea a două probe: un test de verificare a raționamentului logic, prin rezolvarea unui test grilă care cuprinde 100 de întrebări la care se punctează răspunsurile și 20 de întrebări supuse pretestării în condiții de concurs, ale căror răspunsuri nu se punctează; un interviu constând în chestionarea orală a candidaților în scopul identificării aptitudinilor, motivațiilor și elementelor de etică specifice profesiei de magistrat.
Nota obținută la concurs o reprezintă suma notelor de la fiecare dintre cele trei probe, calculată în raport cu următoarea pondere: proba scrisă de verificare a cunoștințelor juridice, de tip grilă - 75%, proba de verificare a raționamentului logic - 15%, interviul - 10%.
Pentru admiterea la INM candidații trebuie să obțină cel puțin nota 7, iar departajarea candidaților cu note egale se va face în ordinea descrescătoare a notelor obținute la cele trei probe de concurs, în ordinea susținerii acestora.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.408 secunde