5 ani de la catastrofa aviatică din Apuseni. Doi morți, zeci de întrebări fără răspuns. "Un dosar ținut sub cheie…"

313

Articole de la același autor

Cinci ani de la tragedia aviatică din Munții Apuseni, în urma căreia și-au pierdut viața pilotul Adrian Iovan și studenta Aura Ion, au fost comemorați într-un mod inedit de 50 de membri ai clubului West Alpine Off ROAD.

Duminică, cei 50 de orădeni din cadrul Diviziei de Salvare a West Alpine Off Road au urcat la locul accidentului. Au făcut-o la bordul a 20 de autoturisme de teren, dar și pe jos, printre nămeți. pentru a-și prezenta omagiile. Pentru a ajunge acolo, ei au mers deopotrivă cu cele 20 de mașini de teren angrenate în acest periplu, dar și pe jos.

Ajunși la locul unde, pe 20 ianuarie 2014, s-a prăbușit un avion care transporta o echipă medicală de la București la Oradea, orădenii au aprins lumânări și au depus flori. Ei au fost însoțiți și de sora Aurei Ion, Mariana Ciucă, și voluntari ai Asociației Aura Ion.

Între timp, familia studentei Aurelia Ion susține că dosarul are încă foarte multe semne de întrebare. Transmitem, mai jos, comunicatul complet al familiei.

"Un ultim an în care Secția Parchetelor Militare a emis o soluție de clasare cu privire la unele persoanele ce aveau competențe în operațiunea de localizare-căutare și salvare, soluție pe care am atacat-o, cauza fiind pe rolul Înaltei Curți de Casație și Justiție.

În același timp, Secția de Urmărire Penală și Criminalistică preia ancheta ce îi vizează pe lucrătorii ROMATSA, membrii Comitetului Ministerial condus de Mănescu Raluca, lucrătorii Centrului Operativ pentru Situații de Urgență al Ministerului Transporturilor, pe medicii Motora Alexandra Ziana, Avram Maria Mirela, Golea Adela și Bereș Zsolt Levente cu privire la intervenția medicală, la respectarea procedurilor, precum și la încetarea manevrelor de resuscitare și declararea decesului victimei Aurelia Ion, dar și pe pilotul Petrescu Răzvan.

Un dosar ținut sub cheie de Parchet, procurorii sub comanda procurorului șef de secție, Varga Romulus Dan, refuzând nejustificat accesul avocaților.

Un judecător controversat: magistratul Șelaru Horia Valentin. Este sau nu controlat de SRI, cum rezultă din afirmațiile președintelui Băsescu, afirmații pe care judecătorul nu le-a negat niciodată?

O anchetă în care, după atacarea soluției de clasare, avocaților nu li s-a mai permis accesul la dosar pentru că sunt incomozi. Se intenționează judecarea cauzei fără ca noi să cunoaștem întreg materialul probator, și așa modificat de către procurorii de la Parchetele Militare, tocmai pentru că suntem vocali, arătând neregulile rezultate în anchetă. Judecătorul Șelaru Horia Valentin, deși și el sesizat, îngrădește drepturile noastre de a avea acces la dosar.

Este protejat pilotul Petrescu Răzvan. Este protejată Școala Superioară de Aviație Civilă, care a modificat datele din documentația de verificare tehnică a aeronavei BN2, astfel încât să pară că verificările tehnice obligatorii de dinaintea zborului ar fi fost efectuate la timp. Este ceea ce avocații au semnalat procurorilor militari aceștia ignorând. Reiese evidența falsului! Se observă cu ochiul liber că anumite date de pe documentele privind verificările tehnice obligatorii au fost modificate! Am formulat plângere penală pentru investigarea împrejurărilor în care s-au alterat documentele și stabilirea făptuitorilor, procurorii militari, refuzând să cerceteze, au trimis plângerea Parchetului Judecătoriei 1, unde, din nou abuziv, procurorul de caz, Pricope Ana Maria, împreună cu comisarul șef, Firu Laura Denisa, și cu permisiunea prim-procurorului, Cozma Alin, refuză accesul la dosar și, deși avocații au cerut să participe la urmărirea penală, acesta se efectuează cu încălcarea drepturilor avocaților noștri, chiar dacă aceste drepturi sunt prevăzute în Codul de procedură penală, Constituție și Reglementările UE.

Abuzurile ocazionate de modalitatea de soluționare a dosarului ce are ca obiect Catastrofa aviatică din Munții Apuseni nu contenesc. De data aceasta, am trecut de la nivel de Parchet, la nivel de Instanță, ceea ce confirmă, o dată în plus, că sistemul este corodat de interese, un sistem care înțelege să își pună la adăpost lichelele, scoțându-le basma curată ori de câte ori comit ilegalități. Ce fac instanțele judecătorești pentru a opri abuzul, pentru a avea garanția drepturilor noastre, pentru a nu vorbi despre drepturi ca despre un iluzoriu?...

Noi vom continua pe drumul pornit. Noi vom arăta de fiecare dată abuzul. Și vom face publice toate chestiunile relevante pentru opinia publică".

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3435 secunde